Ponedjeljak, 27 Marta

Ajdinović: Federalni tržišni inspektori sutra počinju kontrolirati cijene naftnih derivata

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović je uputio saopćenje za javnost s najnovijim podacima o postupanju federalnih sanitarnih inspektora zaključno sa 8. aprilom.

Zaključno s 8. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 24.173 rješenja o stavljanju putnika/lica pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

– Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.915 osoba – državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci – spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama lica blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 301 osobu – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta – navodi se u saopćenju.

Danas ističu mjere iz 599 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 15.720 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

– Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana. Kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole lica kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 429 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba. U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 64 osobe biti pokrenuti prekršajni postupci – dodaje se.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 9.4.2020. godine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 10 inspekcijskih nadzora i 4 kontrolna nadzora, te utvrdio 7 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 7 prekršajnih naloga u iznosu od 9.200,00 KM. Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometovanja roba, dok je u saradnji s Policijskom upravom Mostar oduzeto 40 kg duhana bez odgovarajuće prateće dokumentacije.


U periodu od 15.3.-9.4.2020. godine na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), izvršeno je 180 inspekcijskih nadzora, te 161 kontrolni nadzor u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 177 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 177 prekršajnih naloga u iznosu od 279.250,00 KM. Kod 161 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.


– Povećanje cijena artikala s liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod ukupno 25 subjekata nadzora – navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.


Također, federalni tržišni inspekorat će sutra početi s kontrolom cijena nafnih derivata, a u skladu s danas donesenom Odlukom Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je sada određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.