Srijeda, 7 Juna

Albancu koji je pucao na Kosovu određen pritvor, tvrdi da su ga napali

Sudsko saslušanje pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga A. K. osumnjičenog za ranjavanje dječaka i mladića u petak u Štrpcu završeno je danas. Sud je odlučio da mu odredi jednomjesečni pritvor, piše Koha Ditore.

Sudija je rekao kako postoji sumnja da je A.K. namjerno pokušao usmrtiti dječaka i mladića.

Njegov advokat Naim Ferati rekao je da je njegov klijent putovao na Brezovicu, kada je njegov automobil opkolila gomila ljudi koji su slavili. Kaže da je njegov automobil napadnut teškim naoružanjem, a u pokušaju da izbjegne napad “pucao je iz pištolja po zemlji i u zrak”.

– Povrijeđenim u ovom slučaju želimo brz oporavak i izražavamo žaljenje zbog nenamjernog događaja i trenutka u kojem se dogodio. U petak, dok je moj klijent sa prijateljem putovao na ručak u Brezovicu, na putu ih je zaustavila gomila građana koji su se zabavljali na ulici i koji su blokirali auto mog klijenta i na taj način neočekivano napali njega jakim alatima, posebno štapovima – rekao je advokat AK Naim Ferati, prenosi Koha Ditore.

– Zatečen u ovim okolnostima, osjećajući se ugroženim ozbiljnim napadom gomile ljudi, u namjeri da ode odatle, izvadio je revolver i, držeći ga u niskom položaju i ne uperivši ga ni u koga, prvi opalio. na zemlji, a zatim u vazduhu – dodao je.

Ferati je rekao da je, kada je saznao da ima povrijeđenih, obavijestio svoju porodicu, ali i Kosovsku policiju.

– Iz ovoga se jasno vidi da moj klijent nije imao namjeru pucati ili povrijediti bilo kojeg građanina, već je cijeli događaj razrađen u samoodbrani. Ovu ocjenu odbrane potvrđuje i majka povrijeđenog 11-godišnjaka, gđa. Zorica Stojanović je u izjavi koja je medijima predstavljena na srpskom jeziku rekla da “nije pucala na njih, već na asfalt – rekao je Ferati.

No Sud je drugačije izgovorio. U saopštenju suda se navodi da je sudija prethodnog postupka Odjeljenja za teška krivična djela ocijenio da postoji sumnja da je u selu opštine Štrpce A.K. namjerno pokušao da oduzme živote oštećenima M.S. i S.S.

– Dok se kretao svojim automobilom i kada je stigao na ulaz u selo, primijetio je neke građane na kraju puta i da bi ih otjerao, zatrubio je, ne mogavši ​​dalje, zaustavio je auto. Nakon verbalne svađe na licu mjesta, izvadio je revolver i dva puta pucao, pogodivši povrijeđene, a uslijed toga povrijeđeni su zadobili tjelesne povrede i prvo su upućeni u Dom zdravlja u Štrpcu, a potom u bolnicu u Gračanici – navodi se u saopštenju Suda.

Također, poznato je da je osumnjičeni, suprotno zakonu o oružju na Kosovu, koristio oružje sa dozvolom. A.K. se sumnjiči da je u Štrpcu, dok je vozio automobil u petak, 6. januara, ranio dvije osobe, 11 i 21-godišnjaka.

Izvor: N1