Ponedjeljak, 6 Februara

Amel Tuka peti na meetingu dijamantske lige u Rabatu

Najbolji bosanskohercegovački atletičar, Amel Tuka, večeras je u marokanskom Rabatu osvojio fantastično peto mjesto. Naš najbolji atletičar u cilj je došao u vremenu 1:46.53 minute u malo je nedostajalo da bude četvrti.

Večeras su mu, između ostalih, bili zlatni i srebreni sa prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju- Kenijci Kipkurui Emmanuel Korir (1:45.06) i Cheruiyot Ferguson Rotich (1:45.23). Nakon 400 metara Tuka je bio na devetom mjestu i onda je u svom prepoznatljivom stilu došao do pete pozicije, što je sjajan rezultat.

– Idem po što bolji rezultat i dizanje forme iz trke u trku. Ovako jaka konkurencija je dovoljan motiv da dam sve od sebe i da istrčim dobro vrijeme. Idemo jako, sa vjerom u Boga – poručio je prije utrke Tuka.

Tuka je ove godine na 800 metara najbrže trčao u italijanskom Grosetu, gdje je ostvario vrijeme 1:46.15 te zauzeo 3. mjesto. Zadnji nastup imao je u Ostravi (Češka), gdje je s vremenom 1:47.02 zauzeo 12. mjesto. Tuka bi u srijedu, 8. juna trebao nastupiti i na 13. međunarodnom atletskom mitingu – Zenica 2022.