Utorak, 28 Marta

Amel Tuka sedmi u finalu Dijamantne lige u Cirihu

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka večeras je nastupio u finalu Dijamantne lige u Cirihu. Utrka je održana u 21:13.

Amel Tuka je osvoji sedmo mjesto sa vremenom 1:46.19, dok je prvoplasirani je bio Kipkurui Emmanuel Korir sa vremenom 1:44.56. Drugo mjesto pripalo je Cheruiyot Ferguson Rotichu koji je istrčao 1:44.99 i na trećem mjesto završio je Clayton Murphy sa vremenom 1:45.21.

Ukupno je u finalu Dijamantne lige nastupilo osam učesnika i to Isaiah Harris (SAD), Wyclife Kinyamal (Kenija), Clayton Murphy (SAD), Elliot Giles (Velika Britanija), Marco Arop (Kanada), Cheruiyot Ferguson Rotich (Kenija), Kipkurui Emmanuel Korir (Kenija) i Amel Tuka (BiH).

Ranije danas Amel se oglasio i putem Facebooka.

– Bio prvi ili sedmi, na stazi dajem sve od sebe za zastavu koju nosim na srcu. Ponosan sam što imam priliku predstavljati Bosnu i Hercegovinu u finalu, a dat ću sve od sebe, kao i svaki put, da i vas učinim ponosnim. Imat ću i poseban motiv, jer će me prvi put sa tribina bodriti jedan mali navijač.

Najbolji rezultat u ovoj sezoni Tuka je ostvario u polufinalu Olimpijskih igara kada je utrku na 800 metara završio s vremenom 1:44.53.

Podsjećamo, Amel je u finalu Dijamantne lige prije dvije godine osvojio šesto mjesto s vremenom 1:43:99, a tada je trijumf ostvario Donovan Brazier s vremenom 1:42.70, dok je drugi bio Nijel Amos s vremenom 1:42.98.

Obzirom da je posljednjih dana bilo mnogo kritika i nezadovoljstva od strane publike kada su u pitanju ovogodišnji nastupi i rezultati našeg najboljeg atletičara, sam Amel se oglasio i izjavio da je on i više nego zadovoljan prvenstveno plasmanom u finale sa najboljim atletičarima svijeta, te da je to ogroman uspjeh i san svakog atletičara bez obzira na osvojeno mjesto.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.