Utorak, 21 Marta

Američka ambasada u BiH o stavljanju Novalića i Stankovića na crnu listu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se oglasila nakon što je Ministarstvo finansija SAD (OFAC) uvelo sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću te Slobodanu Stankoviću, biznismenu bliskom Miloradu Dodiku.

Reakciju na ove američke sankcije pojedincima iz BiH objavili su na zvaničnom Twitter nalogu, te podsjećaju na predanost Sjedinjenih Američkih država demokratskim procesima unutar Bosne i Hercegovine i upozoravaju da će svako ko potkopava demokratske procese biti jednako i kažnjen.

– Sjedinjene Američke Države će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi oni koji potkopavaju demokratske procese unutar Bosne i Hercegovine ili podržavaju destabilizirajuće aktivnosti za to i odgovarali – objavili su na zvaničnom Twitter nalogu iz Ambasade SAD u BiH.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću “zbog potkopavanja demokratskih procesa”. To je objavljeno na stranici Vlade SAD-a, a osim Novalića sankcije je dobio i Slobodan Stanković te njegova firma Integral Inženjering iz Laktaša zbog njihove povezanosti sa Miloradom Dodikom, koji je od ranije na crnoj listi.

– U sedmici prije izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima jaku političku važnost – navelo je Ministarstvo finansija SAD-a.