Ponedjeljak, 27 Marta

Aydin Olgun tuži Čelik i traži novac?

Nevoljama Čelika očito se ne nazire kraj. I to uglavnom zbog ljudi koji su se predstavljali kao dobročinitelji kluba sa Bilinog polja.

Prije nepuna dva mjeseca, tačnije 28. aprila, sada već bivši predsjednik NK Čelik, samoprozvani investitor iz Turske Aydin Olgun objavio je oproštajnu poruku od kluba, grada Zenice i navijača. Međutim, svega tri dana poslije, udario je snažan šamar svima koji zajedno sa Čelikom trenutno proživljavaju neke od najtežih trenutaka u historiji ovog kolektiva.

Kako SCsport saznaje, Olgun je tada ovlastio advokaticu Tugce Orhan iz Turske da pokrene međunarodne postupke protiv Čelika za igrače Elvin Yunuszade, Firat Gullu i Emirhan Topcu.

Pomenute fudbalere upravo je Olgun doveo u klub, a kada vidite iznose za svoj tromjesečni angažman u Čeliku kojeg potražuju ovi igrači, u prvi mah pomislit ćete da je riječ o nogometašima najboljih regionalnih klubova.

Tako azerbejdžanski defenzivac Elvin Yunuszade potražuje čak 60.000 eura za period od januara do marta, a za isti period ljevonogi Turčin Emirhan Topcu 47.500 eura. Ofanzivac Firat Gullu također potražuje 47.500 eura.

Od pomenutog trojca samo je Topcu igrao u porazu Čelika protiv Slobode 7. marta ove godine – a za usluge ovih igrača sada Olgunova advokatica potražuje čak 155.000 eura!

Nadalje, iznosi koji potražuju ovi fudbaleri u potpunosti se razlikuju od stvarnog stanja na ugovorima koji su priloženi u Nogometnom savezu BiH, a prema kojima je pomenuti trojac prijavljen na minimalan iznos primanja.

Očito da je Olgunu nije bila dovoljna oproštajna poruka putem Instagrama, već je klubu poslao i onu pismenu, u kojoj putem advokatice traži više od 300.000 KM za tri fudbalera koja su u klub pristigla u januarskom prelaznom roku.

Slučaj ima dodatnu dimenziju, koja pokazuje destruktivne namjere Olguna protiv Čelika. Naime, pomenuta advokatica Tugce Orhan u FIFA-i je navedena kao kontakt ispred NK Čelik Zenica. Tako je ona, primjera radi, 25. maja 2020. godine dobila ispred kluba presudu u slučaju predmeta Ante Blaževića, bivšeg fudbalera Čelika koji je kasnije dokazao pravno utemeljenje njegovog raskida ugovor sa zeničkim klubom zbog višemjesečnog neplaćanja.

Postavlja se pitanje kako je moguće da ista advokatica u istom trenutku brani klub pred sportskim sudom i tuži klub za navodna dugovanja prema igračima koji su stigli iz Turske u Čelik?

Uzimajući sve u obzir, sasvim je opravdana ogorčenost popularnih Robijaša i građana Zenice koji su pozvali na odgovornost i gradske vlasti, posebno gradonačelnika grada Zenice Fuada Kasumovića, koji su ovakvom investitoru prepustili klub na upravljanje.

I pored dugovanja koje je Olgun ostavio iza sebe (približno dva miliona KM) te nepovratno narušenih odnosa, nestale dokumentacije i klupske imovine, ispadanja iz Premijer lige BiH, gubitka licence, iz Turske je poslao tople pozdrave Čeliku i Zenici u vidu tužbi igrača – koje je on doveo.

Izvor: Zenit.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.