Subota, 1 Aprila

Bačene vakcine AstraZeneca koje je Austrija donirala BiH jer im je istekao rok

Pola miliona doza vakcine AstraZeneca, koje je Austrija u augustu donirala BiH, nije iskorišteno jer im je istekao rok. One su morale biti bačene, ali nije poznato koliko je tačno doza završilo u smeću.

Ministarstvo vanjskih poslova Austrije zaslužno je za donacije, a za kupovinu vakcina korišten je austrijski novac koji je prikupljen kroz porez. Donacija Bosni i Hercegovini bila je druga najveća donacija koju je Austrija do tada dala nekoj zemlji, a na prvom mjestu je Iran.

Trajanje AstraZeneca vakcine je šest mjeseci. One koje je donirala Austrija istekle su u oktobru i novembru, piše Kronen Zeitung.

Bosanskohercegovačke vlasti su imale samo nekoliko sedmica da dostave vakcine zdravstvenim ordinacijama i bolnicama i iskoriste ih.

Pomoćnik ministra u sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova BiH Dušan Kojić naveo je kako ne zna koji je tačan broj doza koje su završile u smeću jer se ovakvi podaci ne prikupljaju.

– Doze AstraZenece nismo dobili samo od Austrije – objasnio je i dodao kako se one prilikom bacanja ne razvdajaju prema zemlji donatoru.

Stručnjaci za zdravstvenu politiku odavno kritikuju način raspodjele doza koje bogate zemlje doniraju siromašnim. Smatraju da se on odvija nekoordinirano.

Njemačko Ministarstvo zdravstva je proteklog mjeseca upozorilo da će se zbog ovakvih problema morati baciti velike količine vakcina.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.