Utorak, 7 Februara

Biden pozvao Amerikance da napuste Ukrajinu jer situacija može brzo da eskalira

Predsjednik SAD Joe Biden pozvao je u četvrtak Amerikance u Ukrajini da odmah napuste zemlju, upozoravajući da bi situacija mogla brzo da eskalira u regionu.

-Američki građani treba da odu sada – rekao je Biden u intervjuu koji je snimljen u četvrtak sa Lesterom Holtom iz NBC Newsa, a čije delove prenosi CNN.

Govoreći o napetostima na granici sa Ukrajinom, gde Rusija gomila trupe, Biden je rekao da ovdje nemamo posla sa terorističkom organizacijom, već sa jednom od najvećih armija na svijetu.

-To je sasvim drugačija situacija koja bi mogla brzo da poludi – istakao je američki predsednik.

On je kazao da ne postoji situacija koja bi ga mogla navesti da pošalje trupe da spasavaju Amerikance koji pokušavaju da napuste Ukrajinu, dodajući da je to svjetski rat kada Amerikanci i Rusija počnu da pucaju jedni na druge.

-Ako je ruski predsednik Vladimir Putin nesmotren da uđe (u Ukrajinu), dovoljno je mudar da ne uradi ništa što bi negativno uticalo na američke građane – dodao je Biden.


Razgovor šefova američke i beloruske vojske dok traju manevri sa Rusijom
Bijela kuća je odobrila plan za slanje skoro 2.000 američkih vojnika u Poljsku kako bi pomogli Amerikancima koji pokušaju da da se evakuišu iz Ukrajine u slučaju ruske invazije, izjavila su dva američka zvaničnika upućena u ovo pitanje, prenosi CNN.

Američke snage trenutno nisu ovlašćene da uđu u Ukrajinu ako izbije rat, i nema planova za evakuaciju nenaoružanih lica nalik na operaciju u Afganistanu prošlog ljeta.

Umjesto toga, sadašnji plan je da trupe iz 82. vazdušno-desantne divizije, počnu da utvrđuju zone i privremena skloništa unutar Poljske u blizini ukrajinske granice gde bi Amerikanci koji bježe iz te zemlje mogli da dobiju pomoć.

State department je u četvrtak ponovio upozorenje da Amerikanci ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu zbog pojačanih prijetnji od ruske vojne akcije i pozvao one koji su već tamo da je odmah napuste.

Američkim građanima u Ukrajini je poručeno da budu svjesni da američka vlada neće moći da ih evakuiše u slučaju ruske vojne akcije bilo gde u Ukrajini.

Krajem januara, State department je odobrio odlazak osoblja iz američke ambasade u Kijevu, koje nije neophodno za hitne slučajeve i naložio članovima njihovih porodica da napuste zemlju.

SAD procenjuju da je Rusija grupisala više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, a hiljade ih je dodato samo ove nedelje, prema zvaničniku administracije.

Očekuje se da će Biden u petak razgovarati sa evropskim i NATO liderima o gomilanju ruskih trupa u blizini Ukrajine, kaže osoba upoznata sa planovima.

Video razgovor sa liderima Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i drugih zemalja dolazi u trenutku kada zapadne zemlje traže diplomatske puteve za smirivanje krize.

Biden je u sredu razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o njegovim diplomatskim naporima u Moskvi sa Putinom.

Istovremeno, načelnik Združenog štaba američkih snaga general Mark Mili, bio je i ove nedelje u kontaktu sa brojnim svojim kolegama u inostranstvu, uključujući i načelnikom štaba beloruske armije Valerijem Zalužnim povodom zajedničkih vežbi beloruske i ruske armije u blizini granice sa Ukrajinom.
Biden je u intervjuu za NBC News rekao da odbacuje nalaze iz izveštaja američke vojske, o poslednjim danima američkog angažmana u Afganistanu i detaljno opisuje nespremnost administracije u Washington za novonastalu situaciju u kojoj su talibani preuzeli vlast.

Nalazi istrage objavljeni su ove nedelje u Washington postu nakon što je ovaj list podneo zahtev na osnovu Zakona o slobodi informacija.

List navodi da je u izveštaju otkriveno da su se visoki zvaničnici Bijele kuće i State departmenta odupirali naporima vojske da se pripremi za povlačenje.

Jedan viši komandant rekao je da bi vojska bila mnogo bolje pripremljena da sprovede uređeniju evakuaciju da su kreatori politike obratili pažnju na pokazatelje sa terena.

Biden je rekao da mu nije rečeno o upozorenjima u izveštaju vojske da je njegova administracija ignorisala evakuaciju ambasade u Kabulu. On je takođe rekao da ne prihvata nalaze izveštaja i branio je svoju odluku da se povuče.

-Odbijam ih – rekao je.

-Vidite, nije dobro vreme za odlazak, ali da nismo izašli, priznali su da bismo morali da angažujemo mnogo više vojnika – kazao je Bajden.

-I nema šanse da ikada ujedinimo Ukrajinu – mislim, Irak – Afganistan“, dodao je Biden očiglednom greškom, prenosi CNN.

-Nema šanse da se to desi. I zato je ovo mnogo mudrije – kazao je Bajden za NBC News.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.