Četvrtak, 23 Marta

BiH otvara granice za sve strance uz negativan PCR test

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su da će uprkos svim iskušenjima ipak otvoriti granicu za ulazak svih stranaca.

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 286 novozaraženih osoba korona virusom, devet je osoba preminulo, a vlasti najavljuju potpuno otvaranje granica za sve strance koji posjeduju negativan PCR test, što se ne odnosi na Hrvatsku iz koje se ulazi i bez toga uslova.

Prema podacima entitetskih zdravstvenih ustanova, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 209 osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2, dok je u Republici Srpskoj zabilježeno 77 slučajeva zaraze, prenosi Hina.

U Federaciji BiH je zabilježena zaraza u svim kantonima osim Bosansko-podrinjskon sa sjedištem u Goraždu.

U posljednja 24 sata u Federaciji je od posljedica oboljenja od COVID-a 19 preminulo osam osoba, a u Republici Srpskoj jedna.

Od početka epidemije u martu ove godine u Bosni i Hercegovini je zabilježena zaraza korona virusom kod 20.803 osobe, a 636 je preminulo.

Vlasti Bosne i Hercegovine najavile su da će uprkos svim iskušenjima ipak otvoriti granicu za ulazak svih stranaca koji posjeduju negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ta se mjera ne odnosi na državljane Hrvatske te susjednih zemalja Srbije i Crne Gore koji mogu bez dodatnih uvjeta ulaziti u Bosnu i Hercegovinu.

U Hrvatskoj rekordnih 369 novih slučajeva korona virusa

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno rekordnih 369 novih slučajeva zaraze korona virusom, tako da je broj aktivnih slučajeva ukupno 2.634, a tri osobe su preminule.

Do sada je najveći broj novozaraženih zabilježen u jednom danu bio 358, i to 26. augusta, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite, prenosi Hina.

Među 369 novozaraženih je 269 osoba na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je evidentirano 11.094 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 194 preminulo, a 8.266 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8.901 osoba.

Do danas je ukupno testirano 179.838 osoba, od toga 4.492 u posljednja 24 sata.

U Sloveniji 53 nove zaraze

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 1.653 testova potvrđena 53 nova slučaja zaraze korona virusom, dva manje nego prethodni dan, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u četvrtak slovenska vlada na Twitteru, prenosi Hina.

Trenutno je zbog COVID-a 19 hospitalizovano 26 oboljelih, od čega ih je četvero na odjelu intenzivne njege, a jučer su tri osobe otpuštene s liječenja, po podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji korona virusom su zaražene 3.032 osobe, aktivnih je slučajeva trenutno 486, a umrlo je 134 osoba.

Među novozaraženima u zadnja 24 sata je i odgajateljica iz dječjeg vrtića “Zarja” u Celju zbog čega su u karantin poslane još četiri zaposlenice te 12 djece.

Izvor: Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.