Ponedjeljak, 26 Septembra

BiH: Pet godina i pet mjeseci zatvora povratniku sa sirijskog ratišta

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je u četvrtak 17. juna 2021. godine raniju odluku kojom su preinačene presude Mehmedu Tutmiću te mu je izrečena jedinstvena kazna od pet godina i pet mjeseci zatvora zbog ratovanja u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

Tutmić je uložio žalbu na jedinstvenu kaznu zatvora, ali se nije pojavio na ročištu na kojem se o njoj raspravljalo, dok Tužilaštvo BiH, kako su tada rekli u Apelacionom vijeću, nije dostavilo svoj odgovor na ovaj Tutmićev zahtjev.

“Sud je u predmetu ‘Mehmed Tutmić’ otpremio drugostepenu presudu Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH kojom je odbijena kao neosnovana žalba osuđenog Mehmeda Tutmića i potvrđena presuda Suda BiH od 26. oktobra 2020. godine”, naveli su u Državnom sudu.

Državni sud je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. augusta 2014., nakon čega se avionom vratio u BiH.

Prvobitno je Tutmić bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Po okončanju postupka za terorizam u Državnom sudu, Tutmiću se za nedozvoljeno držanje oružja sudilo u zeničkom Općinskom sudu, gdje je u februaru 2020. osuđen na godinu i po zatvora, a ovu odluku je u augustu 2020. potvrdio Kantonalni sud u Zenici, te je tada odbijena kao neosnovana žalba Tutmićeve Odbrane.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je Tutmića teretila da je tokom augusta 2016. godine u zeničkom mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima, držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvire za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom augusta 2016., prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda, pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica.

Prema podacima RSE, u Siriji je, u kampovima i zatvorima na teritoriji koju kontroliraju kurdske snage, i dalje oko 100 bh. državljana, od čega najviše djece. Iz BiH je u Siriju otišlo više od 300 bh. državljana.

Izvor: radioslobodnaevropa.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.