Utorak, 31 Januara

Bihać: Vatrogasci se i dalje bore s požarom u fabrici stiropora, nema povrijeđenih

Sve raspoložive službe za gašenje i spašavanje na području grada Bihaća i dalje pokušavaju staviti pod kontrolu požar u fabrici Austrotherma.

Šef Gradske civilne zaštite Edin Kulenović naglasio je kako je požar već sada donekle pod kontrolom, te da je najvažnije da nema povrijeđenih.

Od sedam sati i 15 minuta borimo se sa ovim katastrofalnim požarom. Angažirane su apsolutno sve jedinice iz grada Bihaća, a u pomoć su nam pristigli i članovi Vatrogasne jedinice Cazin. Konkretno kada je u pitanju vatrena stihija, mogu reći da je situacija već donekle pod kontrolom. Očekujem kako će kroz nekoliko sati požar biti u potpunosti ugašen – kazao je Kulenović.

Stanovništvo svih okolnih naselja već je upozoreno da što manje vremena provodi na otvorenom, te im je onemogućeno zadržavanje u blizini zapaljenog kompleksa.

Osnovna djelatnost ove firme je bila proizvodnja termoizolacije, konkretnije stiropora. Svima je onda jasno koliko to otežava situaciju vatrogascima, ali je uvjetovalo i jasno upozorenje građanima u svim okolnim gradskim naseljima. Jako je rano govoriti o bilo čemu, međutim sasvim je jasno da je materijalna šteta ogromna. Kompletan poslovni kompleks je bio zahvaćen vatrom – dodao je šef Civilne zaštite Grada Bihaća.
Glasnogovornik Policije Unsko-sanskog kantona Adnan Beganović potvrdio je i maksimalnu angažiranost raspoloživih policijskih timova.

Od kako smo jutros telefonski obaviješteni, svi raspoloživi timovi su na terenu. Pomogli smo prilikom evakuacije zaposlenih, koji su u trenutku izbijanja požara bili u radnoj smjeni. Potpuno smo organizirali kontrolu pristupa objektu, kao i svih pristupnih puteva i okolnih saobraćajnica. Nemoguće je trenutno govoriti o uzrocima požara, s obzirom da se uviđajnim radnjama pristupa tek nakon što požar bude u potpunosti ugašen – riječi su glasnogovornika Policije USK.

Austrotherm je inače austrijska firma s bihaćkom adresom i zapošljava više od 50 radnika. Osnovna djelatnost je proizvodnja termoizolacionih ploča, a do sada je izuzetno uspješno poslovala kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu.