Nedjelja, 28 Maja

Bolesno: Psi krijumčareni iz BiH završavaju u bordelima

Grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem pasa uveliko djeluju i na području Zenice, kao i drugih većih gradova Bosne i Hercegovine, saznajemo od istražitelja, ali i udruženja koje se iskreno bave zaštitom životinja.

Unosan posao

I naši kriminalci poprilično su se povezali s “psećom mafijom” koja djeluje na Balkanu, jer su u pitanju enormne zarade, a za to im služe rasplodne stanice i lažni/divlji Azili za kućne ljubimce, koji neometano rade na području zenice.
Prema nekim istraživanjima, čak šest ih djeluje samo na području Zenice.
Reporterka “Deutsche Wellea” zabilježila je ilegalnu prodaju pasa u Njemačkoj za koju se sumnjiči “pseća mafija” s Balkana, koja na ovaj način zarađuje milijarde. Posao je toliko vrijedan da se profiti mogu porediti s onima od trgovine drogom ili oružjem.
Na snimku koji je objavio DW vidi se i trenutak u kom troje preprodavaca iz Srbije pokušava prodati psa maltezera. Ne znajući ni da je vakcinisan, oni su ga nudili po cijeni od 500 eura. Troje preprodavaca iz Srbije koje je policija uhapsila ima već podeblje dosjee. Psi se kupuju jeftino, a onda se u Njemačkoj prodaju tri ili četiri puta skuplje.
Većina ilegalno uvezenih pasa u Njemačkoj dolazi iz Rumunije, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska.
Udruženje za zaštitu životinja „Av-Mau“ u Sarajevu legalno udomljava pse uglavnom u Englesku. Predsjednica ovog udruženja Amela Turalić napominje da se legalan izvoz pasa obavlja kroz karantine koje je odobrio Ured za veterinarstvo. Pas u karantinu provede 21 dan i onda može napustiti BiH preko jedinog graničnog prijelaza gdje je dozvoljen izvoz pasa, a to je prijelaz Bosanska Gradiška.
To se zove sistem „pretis“ i kojem se može pratiti životinja od karantina do udomitelja u Engleskoj ili Njemačkoj. Mi to obavljamo preko karantina u Doboju, a po pse dođe transporter iz Hrvatske i za 24 sata pas je u Engleskoj. Legalno to je komercijalni izvoz robe, ima traga u bazi podataka gdje psi završavaju – objašnjava Turalić.


Porozni prijelazi

Postoji i takozvana nekomercijalna dozvola kada vlasnik nakon provedenog odmora u drugoj državi psa vraća u BiH. Krijumčari upravo koriste ove dozvole da uz jednog psa provedu njih deset. Nelegalna trgovina pasa iz BiH odvija se preko Srbije. Javna je tajna da se krijumčarenje pasa u BiH vrši preko graničnih prijelaza Rača, Karakaj i Šepak, uz potplaćivanje carinika i to deset do 15 maraka po psu. Iz Srbije psi prelaze u Mađarsku, a potom u Rumuniju prema Aradu. Za to vrijeme već transporteri iz Bukurešta dolaze po pse i izvoze ih dalje u Njemačku i Austriju.
Tako se svake druge sedmice uglavnom iz Zenice, Sarajeva i Tuzle po deset pasa šalje u Rumuniju, a potom u zemlje zapadne Evrope i ne zna se gdje ti psi završavaju. Novi vlasnik može raditi s njim šta ga je volja, može ga preprodati, a pojedini završe i u njemačkim bordelima za pse.
Rumunija vodi cijeli biznis, jer oni imaju dozvolu za legalni izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja.

Izdaju lažne dokumente

“Dog Trust”, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, je obimnim istraživanjima uspjela pokazati kako je trgovcima jednostavno da, naprimjer, u Rumuniji od veterinara dobiju lažne dokumente za pse. Na kraju se za 30-40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 eura.

Prodaja preko eBaya

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životina “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBayu godišnje proda 2,3 miliona pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 eura po psu. Godišnje se, dakle, tako zaradi 1,6 milijardi eura i to samo preko eBaya.

Studija Evropske unije utvrdila je da se 550.000 pasa godišnje ilegalno preveze preko granica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.