Subota, 1 Aprila

Boračke organizacije: Selmo Cikotić je naš časni general

Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH reagirala je “zbog niza negativnih i neargumentovanih medijskih članaka iniciranih od nevladine organizacije “Hrvatski narodni sabor” zbog prijedloga imenovanja generala Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti u Vijeću Ministara BiH”.

Ističu da osjećaju potrebu da podrže generala Cikotića i da obrazlože neke važne činjenice koje su u vezi s njim kao pripadnikom Armije RBiH. Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

– General Selmo Cikotić bio je časni pripadnik Armije RBiH, bez ijedne mrlje u svojoj vojnoj karijeri što je dokazao i kao vojnik i u vremenu iza agresije na Bosnu i Hercegovinu. Pokušavali su mu u više navrata “napakovati” razne stvari, ali on je ostao uzdignute glave i vrlo hrabro i stoički sve to podnio i iz svega izašao čist i neokaljanog obraza, kao i svi pripadnici Armije RBiH koji su branili svoju domovinu od agresora. General Selmo Cikotić i Armija BiH su branili svoju domovinu od onih koji su je žestoko napadali. U toj odbrani niti on, a ni pripadnici Armije nisu činili zločine poput drugih koji su ubijali nedužne civile, djecu, žene i starce, i maksimalno su poštovali običaje ratovanja.

Kao dokaz da se radi o izuzetnom čovjeku i velikom patrioti je činjenica da hrabro napušta redove tadašnje JNA i priključuje se Armiji RBiH u odbrani naše Domovine od nasrnulih agresora sa svih strana, a to ga je moglo koštati života. Zbog svog izuzetnog poznavanja običaja ratovanja, kao profesionalno vojno lice obnašao je izuzetno važne funkcije u redovima Armije RBiH i to vrlo uspješno, ali i nakon prestanka agresije bio je aktivan u vojsci Federacije BiH kao komandant 1. korpusa.

Osim njegovih zasluga u odbrani BiH, general Cikotić je predstavljao našu zemlju kroz vojni ataše u SAD-u, učestvovao u mnogim edukacijama NATO misije, ali se pokazao i kao izvanredan intelektualac – danas vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je magistrirao i doktorirao, ali je i predavač na drugim fakultetima i univerzitetima u zemlji i inostranstvu.

Bez obzira na niz uvreda koje su iznesene proteklih dana u javnosti na račun generala Cikotića, on je sve to kao pravi vojnik podnio, i to dovoljno govori o njegovoj veličini. S druge strane, isti oni koji sada pokušavaju na račun časnog generala Armije RBiH ostvariti neke druge ciljeve, a krijući se iza nekih odjela, sabora i čega sve ne, prije nekoliko godina su bez ikakvih problema podržali kandidaturu generala Cikotića na mjestu Ministra odbrane u Vijeću Ministara BiH koju je i obnašao u periodu 2006. do 2010. godine, i tada njegovo ime nije bilo upitno za tadašnji saziv Vijeća ministara BiH.

Cijenimo da je general Cikotić persona koja itekako može obnašati funkciju ministra sigurnosti BiH, a da će njegovo znanje i patriotizam biti korisni za sve građane Bosne i Hercegovine. Radi se o izuzetnom profesionalcu i intelektualcu koji u današnjem vremenu može biti samo dio rješenja nagomilanih problema u BiH, a posebno u oblasti sigurnosti, što svjedočimo svaki dan.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.