Petak, 27 Januara

Borel pozvao Dodika, Čovića i Izetbegovića na nastavak ozbiljnog dijaloga

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednost Joseph Borel razgovarao je danas odvojeno sa političkim liderima u BiH Miloradom Dodikom, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, te ih pozvao da nastave ozbiljan i svrsishodan dijalog da bi osigurali dugoročno i održivo rješenje sadašnje političke krize u zemlji, saopšteno je iz sjedišta EU.

U saopštenju Službe za spoljne poslove EU navodi se da je Borel pozvao lidere Federacija BiH da ostanu posvećeni razgovorima o ustavnim i izbornim reformama i da rade u pravcu što bržeg postizanja dogovora.

-Borel je ponovio da je EU spremna da, zajedno sa SAD, nastavi da se angažuje u olakšavanju postizanja uravnoteženog dogovora, koji rješava zabrinutosti svih strana i koji bi bio u skladu sa standardima EU i omogućio zemlji da napreduje na svom putu ka EU -precizira se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Borel pozvao relevantne strane da pokažu političku hrabrost i odlučnost da postignu sporazum na vrijeme da bi mogao da bude primijenjen do opštih izbora u oktobru.

-Visoki predstavnik je ponovio da je EU bezrezervno posvećena teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu BiH i da je spremna da koristi sve instrumente koje ima na raspolaganju da pomogne zemlji da prevaziđe sadašnju političku krizu i da se ponovo fokusira na neophodne reforme u skladu sa njenom EU perspektivom – navodi se u saopštenju.

Izvor: BHRT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.