Srijeda, 29 Marta

Broj 5G korisnika širom svijeta dostigao 200 miliona

Broj 5G korisnika širom svijeta dostigao 200 miliona- Prošlogodišnja predviđanja o ubrzanom uvođenju 5G funkcionalnosti u području mreža i uređaja su se obistinila, pa je broj globalnih 5G pretplata širom svijeta dostigao 200 miliona, dok je izgrađeno čak 800.000 5G lokacija.

Zahvaljujući primjeni ove tehnologije, sveukupno korisničko iskustvo poboljšano je više od deset puta, istaknuto je tokom Huawei online konferencije namijenjene medijima i analitičarima, pred najveći globalni događaj “Mobile World Congress Shanghai 2021” iz oblasti informacionih tehnologija koji počinje danas i traje do 25. februara.

Prema riječima Rian Dinga, izvršnog direktora i predsjednika Carrier Business Group, kompanija Huawei, je i u godini pandemije omogućila operaterima stabilno poslovanje razvijanjem novih 300 mreža u više od 170 zemalja svijeta.

Na taj način im je, ne samo pomogla da brže i efikasnije pružaju usluge, nego i da prošire svoje poslovanje sa 22 miliona novih korisnika wireless mreže. Zahvaljujući tome, korisnici su u izmijenjenim životnim okolnostima uzrokovanim pandemijom, u raznim sferama mogli da uživaju prednosti telekomunikacione tehnologije, ali i da uspješno obavljaju svoj rad od kuće.

“5G se razvija brže nego što smo očekivali. Više od 140 komercijalnih 5G mreža raspoređeno je u 59 zemalja, a više od 50 posto njih je napravio Huawei. U Kini je isporučeno preko 68 odsto 5G telefona, a trenutno je dostupno više od 200 5G modula i industrijskih uređaja koji podržavaju ovu tehnologiju”, istakao je Rian Ding i najavio široku primjenu 5G aplikacija u industriji za 2021. godinu.

“5G više nije namijenjen samo naprednim korisnicima koji sve tehnološke novitete isprobavaju prvi, već sada postaje dostupan za mnogo širu grupaciju ljudi. Ova tehnologija olakšaće naše svakodnevne životne aktivnosti, a u godini pred nama očekujemo razvoj značajnih 5G aplikacija koje ćemo moći da primijenimo u raznim sferama industrije. Operateri će morati da razviju nove sposobnosti u oblastima planiranja, primjene, održavanja, optimizacije i drugim operacijama, kako bi postigli napredak i dalje razvijali mrežu”, smatra Rian Ding.

Peng Song, predsjednik Huawei Carrier Marketing & Solution Sales Department, najavio je objavljivanje Bijele knjige NetX 2025. Ova knjiga predstavlja jedinstveni vodič koji prikazuje kako će izgledati budućnost telekomunikacija.

Pored toga, objašnjava pristup kompanije Huawei ciljnim mrežama operatera, uključujući preporuke za razvoj i važne inovativne tehnologije za 2025. godinu.

“Tokom posljednje dvije decenije, bežične, transportne i IT tehnologije razvile su se zajedno sa komunikacionim uslugama kako bi zadovoljile rastuće potrebe tržišta. Kako se transformacija ka inteligentnom društvu ubrzava, sve industrije ulaze u digitalnu eru, u kojoj će ICT infrastruktura igrati presudnu ulogu u digitalnoj ekonomiji. Planiranje ciljne mreže ključno je za novi rast operatera. U cilju prilagođavanja novim uslužnim i tehnološkim potrebama, telekomunikacione mreže će se dodatno mijenjati. Zbog toga će se od operatera tražiti da danas naprave planove, kako bi već sutra mogli da iskoriste nove mogućnosti”, rekao je Peng Song.

Izvor: biznisinfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.