Utorak, 6 Juna

Čerkez: Vrlo ozbiljna situacija u dva kantona, tražit ćemo ponovno proglašenje stanja nesreće

O epidemiološkoj situaciji u Federaciji Bosne i Hercegovine izvijestili su članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Rečeno je da u nekim kantonima stanje nije dobro i da će zbog toga tražiti ponovno proglašenje stanja prirodne nesreće.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa je kazao da je sedmodnevna incidenca u kantonu prema njegovom mišljenju dobra, pogotovo kad se uzme u obzir da se u posljednje dvije sedmice stabilizuje situacija.

Međutim, unutar entiteta su u zavisnosti od kantona različiti trendovi porasta infekcije.

  • Šest kantona bilježi više od 30 slučajeva na 100.000 stanovnika. Među njima najveću incidencu bilježe tri kantona, to su HNK sa 159 slučajeva na 100.000 stanovnika Kanton 10 sa 108 slučajeva i najgori je ZHK sa 202 stanovnika na 100.000 stanovnika – kazao je Musa.

Savjetnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će zbog ovakve situacije tražiti od Federalne uprave civilne zaštite da ponovo proglase stanje nesreće u entitetu.

  • Teška je i vrlo ozbiljna situacija u ZHK i HNK, kapaciteti se proširuju da bi primili oboljele što izaziva zabrinutost. Analizirali smo razloge i uglavnom je to povratak sa godišnjih odmora, a još više nepoštivanje mjera. Očigledno je da se ni nadzor nije radio kako treba i sad imamo ozbiljnu jednu situaciju – poručio je Čerkez.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.