Petak, 27 Januara

Cijene goriva u značajnom padu u BiH: Litar dizela 2,81, benzina 2,50 KM

Značajno pojeftinjenje nafte na svjetskom tržištu donijelo je dobre vijesti i za sve vozače u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjem ažuriranju cijena, litar benzina u Zenici se, zavisno od benzinske pumpe, kreće od 2,61 KM na Brkić petrolu do 2,86 KM na Energopetrolu, dok se cijena dizela kreće od 2,81 na Brkić petrolu do 3,06 KM na Hifa petrolu.

Trenutne cijene u BiH odraz su stanja na globalnom nivou i pada cijena barela na svjetskim berzama, kaže predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Milenko Bošković.

Diktira tržište

– Došlo je do ogromnog pada potrošnje, a berza je programirana na ponudi i potražnji. Ponuda je u ovom trenutku manja od potražnje, jer se zimi troši puno više energije, ali imamo informacije od svih prometnika u FBiH da imaju pad prodaje od 35 do 40 posto. To nema veze sa svjetskim dešavanjima, već je to naš interni problem – kazao nam je Bošković.

Ruska nafta

Procjene za naredni period, dodaje, nemoguće je dati u ovom trenutku jer je EU ograničila cijene ruske nafte, a zemlje OPEC+ ranije su odlučile da smanje proizvodnju, pa je dugoročno snabdijevanje veoma neizvjesno.

– Stale su rafinerije u Slovačkoj, Mađarskoj, kao i ona u Rijeci. Sada slijedi proces štimanja rafinerije na drugu vrstu nafte jer svaka nafta nema isti postotak sumpora, olova, i tako dalje. Zato je daljnja situacija maksimalno neizvjesna – istakao je Bošković.

Šta je s hranom

Građani očekuju da pad cijena goriva, makar bio i privremen, zbog jeftinijeg transporta prati i pad cijena životnih namirnica.

BiH je i dalje jedina država koja nije smanjila namete na naftu i naftne derivate, pa se i dalje očekuje ukidanje ili smanjenje akciza, a posebno PDV-a na gorivo, jer smo i s trenutnim, niskim cijenama skuplji od Hrvatske.