Nedjelja, 28 Maja

ČOVIĆ OPTUŽUJE I PRIJETI: “SDA je oštetila hrvatske sredine u BiH za više miliona maraka, nećemo prihvatiti sporazum sa MMF-om bez…”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da bez financijske podrške kantonima neće prihvatiti sporazum s MMF-om te je optužio Stranku demokratske akcije da je u vrijeme koronavirusa “oštetila hrvatske sredine za više miliona maraka”.

“Kroz prvih 300 milijuna eura koje bi trebalo doći od strane MMF-a insistirat ćemo da potpisnici tog aranžmana uz dva entiteta uvijek spominju i 10 naših županija, čime bismo osigurali da nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu nakon susreta s liderima Zapadnohercegovačnog kantona. Pojasnio je da kantoni zbog izloženosti posljedicama koronavirusa, jer je zdravstvo i privreda u podijeljenoj nadležnosti entiteta Federacije BiH i deset kantona, moraju dobiti značajnu financijsku podršku.

Čović optužio SDA zbog promjene odluke o dodjeli novca općinama i kantonima

Čović je optužio SDA zbog toga što su, kako kaže, njeni ministri u tome što je dogovorena raspodjela više novca iz budžeta Federacije uglavnom za većinske hrvatske sredine takvu odluku promijenili na sjednici vlade preglasavanjem hrvatskih ministara.

Krajem prošle sedmice vlada Federacije BiH donijela je odluku o dodjeli novca općinama i kantonima, ali se nakon pritiska javnosti ta odluka promijenila. Po Čovićevom tumačenju, još u decembru prošle godine je dogovoreno da se više novca usmjeri za hrvatske općine i kantone “kako bi se ispravila nepravda budući da prema Zakonu o raspodjeli prihoda Federacije BiH Kanton Sarajevo dobija dvostruko više novca od PDV-a nego što joj pripada, te su za milione maraka svake godine zakinute drugi kantoni i općine”.

Izvor: Slobodna Bosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.