Utorak, 6 Juna

Čović u Zagrebu upozorio na zapaljivu retoriku i napade usmjerene na Hrvate u BiH

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, sudjelujući u Zagrebu na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, upoznao je prisutne s političkom krizom u BiH.

Kako je priopćeno iz HNS-a, Čović je tom prigodom upozorio na najveću krizu u BiH od Daytona.

U tom svjetlu, istaknuo je kako je bitno koristiti učtiv jezik diplomacije prenoseći istinu o aktualnoj situaciji u BiH te podizati svijest o alarmantnim političkim agendama koje zazivaju urušavanje sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir.

– Upozorio je na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjerene, ne samo na legitimne predstavnike hrvatskog naroda, nego i na hrvatski narod u cjelini, katoličku vjeru i hrvatske simbole. Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon listopadskih izbora ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH – navode iz HNS-a.

Inače, okupljeni visoki dužnosnici na zagrebačkoj konferenciji razgovarali su o ulozi Republike Hrvatske i njezinih predstavnika u svijetu te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske, a Čović se prisutnima obratio tijekom panel rasprave na kojoj je govorio o odnosima BiH i Republike Hrvatske te o dosadašnjoj i planiranoj suradnji.

Čović je na marginama konferencije održao radne sastanke s visokim dužnosnicima s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebnim koracima za ostvarenje napretka i zaštite hrvatskoga naroda, stoji u priopćenju.

Izvor: FENA