Ponedjeljak, 27 Marta

Dan Armije RBiH: Odgađa se svečana akademija

U srijedu, 15. aprila 2020. godine navršava se 28 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, snaga koje su odbranile Bosnu i Hercegovinu tokom protekle agresije i koje su zaslužne za njen opstanak.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo obavještava da ovaj značajni događaj, nažalost, nije moguće obilježiti kao prethodnih godina, usljed aktuelne epidemiološke situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Zbog mjera koje su na snazi, Ministarstvo nije u mogućnosti organizovati svečanu akademiju, niti upriličiti druge prigodne aktivnosti i događaje u čast naših branitelja, u saradnji sa ostalim kantonima, ministarstvima viših nivoa vlasti i institucijama.

Odlukom Predsjedništva BiH, 15. aprila 1992. godine, formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine, kao jedina legalna i legitimna vojna sila države RBiH, koja je u najtežim okolnostima barbarske agresije na našu domovinu herojski odbranila ustavni poredak RBiH, ispisujući najčasnije stranice u hiljadugodišnjem periodu postojanja BiH.

Armija RBiH bila je sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane dijela tadašnje Patriotske lige BiH i u vrijeme rata bila je jedna legitimna vojna snaga na teritoriji BiH. Formirana je od sedam korpusa koji su obuhvatali regije: sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku, regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona i područje Konjica i okolice.

Petnaesti april je svakako jedan od neznačajnih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet, navodi se u saopćenju Ministarstva za boračka pitanja KS.

Izvor: Faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.