Utorak, 6 Juna

Dan rudara u Zenici obilježen polaganjem cvijeća na spomenik poginulim rudarima

Sindikalna organizacija i menadžment Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, položili su, povodom 21. decembra – Dana rudara, cvijeće na Spomen-obilježju poginulim rudarima u proteklom Odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini od 1992.-1995. godine.

– Okupili smo se vrlo skromno, da se prisjetimo svih poginulih rudara koji su dali svoj doprinos dosadašnjem rudarenju RMU Zenica. Veoma skromno, ove godine, zbog problematike u rudnicima, da ne kažem teže finansijske situacije, nismo Dan rudara obilježili proslavama i akademijama – istakao je direktor RMU Zenica Isad Turalić.

Tradicionalno, na današnji dan, zenički rudnik šalje u penziju kolege koji su penzionisani tokom ove godine, a njih je 72, dok će već u januaru, dodaje Turalić, u penziju ispratiti još 13 kolega.

– Dobrim dijelom, njih oko 80 posto, već je dobilo rješenja, a ostali su u fazi dobijanja rješenja za penzionisanje. Tako da je brojno stanje, trenutno, oko 1.030 radnika. Uz podršku vladajućeg društva Elektroprivrede Bosne u Hercegovine, idemo ka reorganizaciji rudnika, a sve u cilju normalnog funkcionisanja i poslovanja. Što se tiče ispunjenja plana, nismo uspjeli ispuniti plan. Negdje smo na 88 posto od planiranih 428.000 tona, mi smo, negdje na 378.000 tona uglja – napomenuo je Turalić.  

On se nada da će, uz pomoć Sindikata i EP BiH, kroz normalan dijalog doći do akata koji će ubrzati te dovesti zeničke, ali i druge rudnike u fazu da mogu “normalno poslovati i izmirivati sve obaveze”.

Predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić napomenuo je da će rudari, ipak, po brigadama i službama današnji dan obilježiti.

– Mislim da su kolege ove godine mirnije otišli u penziju nego prošle godine, kada su, ovdje, morali štrajkovati. A to, opet, uz pomoć Sindikata i sporazuma koji smo, u Vladi Federacije BiH, potpisali ove godine sa EPBiH. Mi se nadamo da će iduća godina za rudare proteći malo bolje nego prethodne – kazao je Avdić.

Izvor: Fena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.