Četvrtak, 6 Oktobra

Direktor Pfizera: Ovo bi trebao biti posljednji pandemijski val pod restrikcijama

Direktor Pfizera Albert Bourla očekuje da je u toku posljednji val pandemije koronavirusa zbog kojeg se uvode restriktivne epidemiološke mjere.

To je danas izjavio za francusku televizijsku stanicu BFM naglasivši da će koronavirus još godinama postojati. Napomenuo je da su vakcine protiv koronavirsa, koje proizvodi i Pfizer, sigurne i učinkovite za djecu.

On i Stephane Bancel, direktor farmaceutske kompanije Moderna koja također proizvodi vakcine, su prošle sedmice podsjetili da rade na vakcinama koje će isključivo biti protiv omikron soja koronavirusa. U Pfizeru očekuju da će u tome uspjeti do marta ove godine, dok u Moderni očekuju da će takvu vakcinu napraviti do jeseni.

Bourla je izjavio da još nije potpuno jasno da li se potrebno vakcinisati četvrtom dozom. Studija izraelskog Medicinskog centra Sheba je pokazala da vakcinacija četvrtom dozom povećava količinu antitijela.

Glavni američki infektolog Anthony Fauci je danas istakao da je još rano govoriti o tome da li se zaista okončava pandemija, odnosno počinje endemija, prenosi Jerusalem Post.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.