Utorak, 31 Januara

Dodik: Bilo bi najbolje da Hrvati imaju Herceg Bosnu, svakako tamo već funkcionišu njihove službe

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je jučer o pokušaju vraćanja nadležnosti na entitetski nivo te ponudio svoje viđenje kako bi se teritorija države trebala podijeliti između tri etničke grupe u BiH.

Dodik smatra da bez obzira na presude Ustavnog suda ili odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, manji bh. entitet Republika Srpska nastavlja “svojim putem”.

– Svjesno znamo kako treba da se ponašamo, mi ćemo razvijati svoja prva, ne može to ništa ni ovaj lažljivi Schmidt, piši šta god hoćeš, mi ćemo raditi svoj posao – komentirao je Dodik.

Naglašava da je sve što Schmidt radi “kriminalan posao” iako to smatra načinom spašavanja BiH.

– Smatram i da bi muslimanima bilo bolje da imaju tamo svoju državicu, državu što oni perspektivno zovu Bosna, a da ona Herceg Bosna bude na prostoru gdje i sada funkcionišu njihove službe Elektroprivreda HZHB do Pošte Herceg Bosne, to bi trebalo biti nešto o čemu će Hrvati odlučivati. I da bi mi sa čistim računima bolje sarađivali nego što sarađujemo ovako – mišljenja je Dodik.

Kazao je član državnog Predsjedništva da se trenutno BiH pokušava održati djelovanjem stranaca koji stvaraju institucije bez autoriteta.

– I oni samo služe da bi nekoga zaustavljali, kao što nas sad zaustavljaju za izgradnju HE Buk Bijele, aerodroma u Trebinju, za izgradnju gasovoda. Čitav svijet se bori za energetske izvore, a nema ne daju da to realiziramo, samo zato da bi u Sarajevu, tom prokletom gradu za Srbe dobili dozvole da se ispod Drine samo prođe 100, 200 metara – kazao je Dodik.

Izvor: Klix.ba