Srijeda, 29 Marta

Doktori i stomatolozi u FBiH izlaze na proteste, traže reprezentativnost sindikata

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH organizuje proteste u srijedu i četvrtak, 9.06.2021. godine  i 10.6.2021. godine, u minut do 12h ispred zgrade Vlade FBiH, a razlog je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti sindikata od strane Vlade FBiH. 

Zakona koji omogućava i našem sindikatu da ostane socijalni partner u svim budućim pregovorima oko statusa doktora u zdravstvenom sistemu.   
Prije dvije godine u Sarajevu smo imali proteste preko 2000 doktora sa istim zahtjevom: Priznavanje prava doktorima da zastupaju sebe kroz Zakon o reprezentativnosti sindikata. To pravo je uslov našeg opstanka u Bosni i Hercegovini, u suprotnom ova priča u vezi ovog zakona će se nastaviti bez nas, jer nas u ovoj državi nažalost biti neće. Upravo to je bolesna želja pojedinaca iz vlade ili drugih nivoa vlasti, koji su već davno bili dužni da ovaj zakon usvoje i riješe statusna pitanja doktora, ali i svih ostalih.

Prvi krug usvajanja Zakona u formi Nacrta je zavrsen u 2. mjesecu 2020. godine i od tada čeka da ga Vlada FBiH prebaci u formu Prijedloga i pošalje u Parlament na konačno usvajanje. 

Imali smo dovoljno razumijevanja za uticaj pandemije, čiji smo teret mi iznijeli, ali sada je strpljenju došao kraj.

Tražimo od ministra za rad i socijalnu politiku gosp. Veska Drljače da stavi Zakon na dnevni red Vlade FBiH na prvoj narednoj sjednici, a od Vlade da ga usvoji i uputi u dalju proceduru.

Diskriminacija doktora mora prestati, ali to pitanje mora biti riješeno  sada i odmah, ne za još godinu ili dvije koliko već traje ova priča.

Nijedna vlada, niti premijer ili ministar, ne treba da koriste naše strpljenje ili našu potpunu posvećenost spašavanju zdravlja i života građana, posebno izraženu u doba pandemije, kako bi nas onemogućili da zadržimo socijalnu ravnopravnost i status koji nam pripada. U tom slučaju gubitnici su svi građani FBiH, a odgovornost je isključivo na Vladi FBiH sa premijerom Novalićem, njegovim zamjenicima, odnosno ministrom Drljačom kao najodogvornijom osobom za sam Zakon.

Takvi premijeri, zamjenici premijera, ministri, nikome ne trebaju. Nemamo iluziju da će, svjesni svoje odgovornosti, podnijeti ostavke i mjesto ustupiti drugima koji žele i znaju raditi posao od interesa za sve građane FBiH. 
Jer to se desiti neće.

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo i pravo doktora da budu jednaki drugima. 

Nećemo odustati od prava na poboljšanje i jednake dostupnosti zdravstva za svakog građanina i pacijenta u FBiH.

Epidemiološke mjere nam ne dozvoljavaju da ponovimo proteste iz maja 2019. godine, pridržavat ćemo ih se i na proteste će izaći 100 doktora. 
Međutim naša odlučnost i snaga su daleko jači nego što su bili prije 2 godine i nećemo posustati u rješavanju ovoga za nas suštinskog pitanja – navodi se u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.