Subota, 25 Marta

Drljević: Nikakvih komplikacija nakon primljene vakcine nije bilo

Koliko puta smo u posljednjih godinu dana čuli da su kapaciteti u bolnicama prepunjeni, a bolničko osoblje na izmaku snaga i da čini sve da bi pacijentima pružilo adekvatnu ljekarsku pomoć.

Takva je situacija i posljednjih desetak dana kada je povećan broj inficiranih i hospitalizovanih.

Zbog toga su u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” uveli dodatne smještajne kapacitete za kovid bolesnike.

Federalna TV je pitala prof. dr. Ednana Drljevića, šefa COVID odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” kakva je situacija u vezi s kapacitetima, bolesnicima, ali i kakav je efekat primljene vakcine.

Kaže da je vakcinacija protekla izvanredno i da ozbiljnijih komplikacija nije bilo.

– Postoje normalne sitne komplikacije poput crvenila na mjestu uboda, malaksalosti, vrtoglavice, kratkotrajne povišena temperatura, ali to je sastavni dio vakcinacije. Od sveg srca je preporučujemo i drugima – kaže dr. Drljević. 

Navodi da se u prijemnu trijažnu ambulantu svakog dana javi više od stotinu osoba, te da su zbog tog  pritiska bili prisiljeni oformiti nove kapacitete, otvoriti i nove intenzivne njege i odjele, te post-covid odjel.

– Preko pola ukupnih kapaciteta bolnice određeni su za covid. Ako znamo da je odnos osoblja za covid i ne-covid jedan naprama tri, onda možete misliti koliko smo s kadrom prenapregnuti i ovo je maksimum koji možemo postići – zaključuje dr. Drljević.

Izvor: Federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.