Nedjelja, 28 Maja

Državljani BiH u Hrvatsku mogu samo ako su u tranzitu ”ili imaju razlog”

Štab civilne zaštite Republike Hrvatske je 30. novembra donio Odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske, saopćeno je tada iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Međutim, kako je navedeno, sukladno smjernicama nadležnih tijela određeni su izuzeci kako slijedi:

  • Putnici koji putuju u Republiku Hrvatsku iz jedne od država članica EU/EGP (bez obzira na državljanstvo)

– Putnicima koji dolaze neposredno iz država i/ili regija članica Europske unije, odnosno država i/ili regija članica schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, a koje se trenutno nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, neovisno o državljanstvu, omogućit će se ulazak u Republiku Hrvatsku pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19 (ne trebaju predočiti negativan PCR test na SARS-CoV-2 niti im se određuje mjera samoizolacije) ukoliko ne pokazuju znakove bolesti te nisu bili u bliskom kontaktu s oboljelom osobom.

Kako pojašnjavaju iz hrvatske policije, ako su prethodno navedene osobe do graničnih prijelaza Republike Hrvatske tranzitirale preko drugih država/regija bez zadržavanja, na graničnom prijelazu trebaju dokazati da se nisu zadržavale na područjima tranzita te se u tom slučaju od njih neće zahtijevati negativan PCR test na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati, kao niti boravak u samoizolaciji”, pojasnili su iz MUP-a Hrvatske.

*Svi ostali putnici koji, neovisno o državljanstvu, dolaze u Republiku Hrvatsku iz država/regija članica EU/EGP, a koje se trenutno ne nalaze na tzv. zelenoj listi Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, moraju predočiti negativan nalaz PCR testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz) ili obaviti PCR testiranje na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza”, saopćeno je iz MUP-a Hrvatske.

”Iznimno, PCR test na SARS-CoV-2 ne moraju imati slijedeće kategorije putnika koji putuju iz država/regija članica EU/EGP koje se nalaze na tzv. crvenom popisu:

– radnici ili samozaposlene osobe koje obavljaju ključne poslove, uključujući zdravstvene djelatnike, pogranične i upućene radnike te sezonske radnike kako su navedeni u Smjernicama o ostvarivanju slobodnog kretanja radnika tijekom pandemije bolesti COVID-19 uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;
– učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju u inozemstvo, uz uvjet da ne borave u Republici Hrvatskoj ili izvan Republike Hrvatske duže od 12 sati;
– pomorci i radnici u sektoru prometa ili pružatelja usluga prijevoza, uključujući vozače teretnih vozila koji prevoze robu za uporabu na državnom području i one koji su samo u tranzitu;
– diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za funkcioniranje tih organizacija, vojno osoblje i policijski službenici te humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti;
– osobe koje putuju iz nužnih obiteljskih ili poslovnih razloga, uključujući novinare u obavljanju njihove dužnosti;
– putnike u tranzitu uz obavezu da napuste Republiku Hrvatsku u roku od 12 sati od ulaska;
– pacijente koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Šta sve to znači za državljane Bosne i Hercegovine, pojasnili su nam iz Granične policije BiH.

Mogu li građani BiH preći hrvatsku granicu s PCR testom ukoliko nisu u tranzitu?

”Mogu ako imaju valjan osobni/poslovni razlog. U tom slučaju ili PCR test ili ulazak u Hrvatsku u samoizolaciju idu dok test ne bude odrađen u Hrvatskoj”, pojasnila nam je Franka Vican, portparolka GP BiH.

Ona je dodala da će ovakve mjere na snazi biti do 15. decembra.

Sve detalje o prelasku hrvatske granice potražite na OVOM linku.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.