Četvrtak, 23 Marta

Državljanin Pakistana priznao krivicu za organizirano krijumčarenje migranata iz BiH

Optuženi Ahmed Iftkhar (1977.), državljanin Pakistana, koji je u okviru predmeta kodnog naziva “Lipa” optužen za organizirano krijumčarenje velikog broja ilegalnih migranata, u potpunosti je priznao krivicu za krivična djela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Za optuženog je predložena kazna od 3,5 godine zatvora, kao jedna od najvećih kazni do sada izrečenih za ovo krivično djelo. U okviru sporazuma, predloženo je i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od oko 78.000 KM – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je u predmetu “Lipa” Tužilaštvo BiH, u saradnji s partnerskim agencijama i institucijama za provedbu zakona, razotkrilo, uhaprislo i procesuiralo 16 osoba, državljana BiH kao i stranih zemalja, koji su djelovali kao organizirana grupa za vrbovanje, krijumčarenje, skrivanje i transport preko granice BiH u Hrvatsku i dalje prema zemljama EU, velikog broja ilegalnih migranata, koji nisu imali osnove za zakonit boravak u BiH.

– Dio optuženih sporazumno je priznao krivnju, a protiv dijela optuženih sudski postupak je u toku. U predmetu je ostvarena značajna saradnja sa partnerskim institucijama iz regiona i inozemstva.

Procesuiranje predmeta “Lipa” značajno je utjecalo na smanjenje krivičnih djela iz oblasti ilegalnih migracija, naročito na području Unsko-sanskog kantona – istaknuto je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Izvor: Faktor.ba