Nedjelja, 28 Maja

EBRD za 2021. godinu predviđa blaži oporavak bh. ekonomije

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji je usporio početkom 2019. godine dodatno je zastao u prvoj polovini 2020. zbog koronavirusa. Iako je pad PDP-a za godinu pandemije procijenjen na 5%, Evropska banka za obnovu i razvoj predviđa početak oporavka u 2021. godini.

Bosanskohercegovački BDP usporio je u prvoj polovini 2020. godine za dva posto u odnosu na isti period, odnosno prvu četvrtinu 2019. godine.

Sektor proizvodnje u sedam mjeseci 2020. je zbog utjecaja pandemije koronavirusa pao za 12% u odnosu na isti period 2019., a proizvodnja metala i namještaja pale su za čak 30%.

Sektor turizma je posebno patio, kažu iz EBRD-a. Dolasci stranih turista u julu 2020. bili su za 80% manji od dolazaka u julu prošle godine. Također, inflacija je pala u odnosu na prošlu godinu, a zbog smanjenih cijena odjeće, obuće i transporta, te smanjenih marži osnovnih životnih namirnica tokom početka pandemije.

EBRD zato predviđa da će ukupni pad BDP-a za 2020. godinu biti 5%, ali da će potom u 2021. godini biti zabilježen rast od 3%.

Ono što može utjecati na ove projekcije, kažu iz EBRD-a, jeste potencijalno pogoršanje pandemije koronavirusa, sporiji nego očekivani oporavak tržišta u eurozoni i nesigurnost vezanu za implementaciju općih reformi u zemlji.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.