Subota, 1 Aprila

EP BiH ima obavezu da poskupi cijenu struje za domaćinstva, čekaju se socijalni programi

U Parlamentu F BiH bi se sljedeće sedmice trebalo raspravljati o stanju na tržištu električne energije koja je već poskupila za privredu. Ako je suditi prema informacijama iz Elektroprivrede tek nakon te sjednice bi se moglo govoriti o konačnim rješenjima za formiranje cijena.

Još uvijek se nije govorilo i potenciralo na poskupljenju struje za diomaćinstva, ali iz ranije potpisanih ugovora o osnivanju energetske zajednice Jugoistočne Evrope BiH se obavezala na usklađivanje unakrsnih subvencija zbog kojih je struja za domaćinstva najjeftinija.

– Mi sad imamo situaciju da je električna energija za kategoriju domaćinstva u BiH najjeftinija električna energija. Svugdje u svijetu je to najskuplja električna energija. Narednih godina ćemo se morati tom pitanju intenzivnije posvetiti, očekujući da će i država napraviti te neke programe zbrinjavanja socijalno ugroženih kategorija i sve ono što su propisale pozitivne zakonske norme – stav je Admira Andelije generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

EP BiH za budući period predlaže da osim korekcije cijene bude regulisano i ograničenje potrošnje električne energije. U tom smislu je naš prijedlog da to bude neka diferencirana stopa. Oni koji troše malo ili najmanje električne energije da imaju i najmanje povećanje, a ovi koji koriste ogromne količine električne energije da imaju i najveće povećanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.