Ponedjeljak, 27 Marta

Epidemiolozi upozoravaju: Nakon ljeta – vraća se korona

Epidemiolozi u Bosni i Hercegovini upozoravaju da se nakon kratke ljetne pauze KOVID vraća. Broj vakcinisanih u našoj zemlji ne obećava. Da smo nespremni, svima je jasno. A i građani, izgleda, više ne mare za mjere.

A da se situacija komplikuje, potvrđuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Došlo je do povećanja od 50 odsto zaraženih koronavirusom u 228 zemalja. Trend povećanja primjetan je i u Bosni i Hercegovini. Najviše novozaraženih je u Hercegovačko-neretvanskom, Sarajevskom i Zapadnohercegovačkom kantonu.

U Republici Srpskoj ukupаn brој pacijenata na bolničkom liječenju је 78 .Tešku kliničku sliku uzrokovanu virusom korona ima 12 pacijenata koji su zbog toga na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.. U Bijeljini je nakon mjesec i po dana potpunog mirovanja registrovan novi slučaj oboljelog od COVID-a .

A vakcinacija nam, poznato je odavno, i ne ide najbolje. Prvo nismo ni imali vakcine, a onda je uslijedila nezainteresovanost građana za imunizaciju. Analize epidemiologa pokazuju da je 95 odsto novozaraženih nevakcinisano. Na značaj vakcinisanja upozoravaju i iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona gdje je registrovano novih 11 slučajeva oboljelih od Covida-19 .

Jesen je na pragu, a mi smo nespremni. Zato se sada organizuje i vakcinacija bez najave. Tako će biti i sutra u hali Banjalučkog velesajma i u seoskim i prigradskim ambulantama porodične medicine. Kantoni bi sutra trebali dobiti Sinofarm vakcine, koje je Federacija direktno nabavila. Jesmo li zakasnili?

Izvor: bhrt.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.