Petak, 9 Decembra

EU će se suprotstaviti Rusiji na Zapadnom Balkanu i Africi ‘prehrambenom diplomatijom’

Evropska unija, kako navodi Reuters, namjerava riješiti pitanje rastuće cijene pšenice i gnojiva te njihove očekivane nestašice na Zapadnom Balkanu, u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku “prehrambenom diplomatijom”, kako bi se suprotstavila ruskom narativu o utjecaju ruske invazije na Ukrajinu, piše novinska agencija Reuters.

Prošle sedmice EU je najavila 300 miliona eura potpore za poljoprivredu u zemljama Zapadnog Balkana, u sklopu redovitog financiranja regije iz EU fondova.

– EU je posebno zabrinuta za Srbiju zbog intenzivne ruske medijske kampanje u toj zemlji – rekli su dužnosnici EU za novinsku agenciju Reuters.

Još 225 miliona eura pomoći namijenjeno je Sjevernoj Africi i Bliskom Istoku. Gotovo polovica toga bit će usmjerena u Egipat, najveću državu u regiji, dok će Liban, Jordan, Tunis, Maroko i Palestina dobiti hitna sredstva u iznosu između 15 i 25 miliona eura.

Nesigurnost oko opskrbe hranom izazivala je “ogorčenost” u ranjivim zemljama u tim regijama, dok Moskva krizu prikazuje kao posljedicu zapadnih sankcija Rusiji, rekao je neimenovani diplomat EU-a za novinsku agenciju Reuters.

To predstavlja potencijalnu prijetnju utjecaju EU-a, rekao je diplomat, koja se planira pozabaviti “diplomacijom o hrani i borbom narativa”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle sedmice da su sankcije Zapada prema Rusiji potaknule globalnu krizu s hranom i rastuće cijene energije.

Susjedi EU, a posebice Egipat i Libanon, jako su ovisni o pšenici i gnojivima iz Ukrajine i Rusije. Suočavaju se sa skokom cijena nakon pada zaliha otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu.

– Ne možemo rizikovati gubitak regije – dodao je drugi evropski diplomat.

Ovaj 27-člani blok također želi potaknuti međunarodne napore za ublažavanje posljedica nestašice te će sa Svjetskim programom za hranu UN-a u idući utorak objaviti nove inicijative.

Francuska, najveći poljoprivredni proizvođač u EU, pokreće inicijativu pod nazivom “FARM”, koja bi uključivala globalni mehanizam distribucije hrane za siromašnije zemlje.

– Pariz nastoji osigurati međunarodni sporazum o svom planu prije kraja šestomjesečnog predsjedanja EU-om u junu – rekao je ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian novinarima u utorak, 12. aprila, nakon razgovora između dužnosnika EU-a i agencije UN-a za hranu u Rimu.

Mađarska je predložila povećanje poljoprivredne proizvodnje EU-a promjenom svojih klimatskih ciljeva.

Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) potvrdila je da razmatra mogućnost financiranja uvoza hrane.

Brisel smatra dezinformacijama ruske medijske kampanje o krizi s hranom, rekao je za Reuters neimenovani diplomat, naglasivši da EU ne ograničava trgovinu hranom s Rusijom. Hrana je uglavnom izuzeta iz sankcija na ruski izvoz.

– Nisu sankcije ono što stvara rizik od buduće krize s hranom, već ruska okupacija Ukrajine – rekao je francuski šef diplomacije Le Drian.

– Rusija također otežava Ukrajini isporuku poljoprivrednih proizvoda napadima na luke i bombardiranjem skladišta pšenice – rekao je u ponedjeljak, 11. aprila visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU.

Rusija, koja je ograničila izvoz pšenice, nedavno je bombardirala nekoliko skladišta u Ukrajini.

I dok su skladišta pšenice puna, Ukrajina ne može izvoziti zbog nestašice goriva, rekli su dužnosnici EU.

EU pokušava olakšati izvoz hrane preko Poljske i podupire isporuku goriva ukrajinskim poljoprivrednicima kako bi olakšala situaciju, rekli su dužnosnici.

Izvor: slobodnaevropa.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.