Utorak, 21 Marta

Evropska Zenica po mjeri Fuada i Mersije Kasumović: Gradonačelnik postavlja svoju suprugu za direktoricu Doma zdravlja

Upravni odbor JU Dom zdravlja Zenica neće imati puno dileme prilikom izbora novog direktora ove ustanove. Na javni konkurs pristigla je samo jedna prijava, i to dr. Mersije Kasumović, donedavno direktorice Kantonalnog zavoda za medicinu rada u Zenici (na tu poziciju dala ostavku) i supruge gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Tako su se obistinile špekulacije da gradonačelnik Kasumović na poziciju direktora zeničkog Doma zdravlja želi postaviti upravo svoju suprugu. Upravni odbor, kojeg odnedavno vodi njegova savjetnica za ekonomska pitanja Mia Pojskić, otvorio je jučer jedinu pristiglu kovertu konstatirajući da je prijava uredna, a danas je obavljen intervju sa dr. Kasumović. Prema proceduri, UO će potom zatražiti saglasnost Gradonačelnika, odnosno Kasumovića, a nakon toga donijeti odluku o imenovanju na mandat od četiri godine.

Ovu ustanovu je u proteklih osam godina uspješno vodila dr. Selvedina Sarajlić-Spahić, a nakon toga ustanovu uspješno nastavlja voditi i u periodu pandemije v.d. dr. Ferid Alić. U protekle četiri godine dr. Selvedina Sarajlić – Spahić bila je meta čestih napada gradonačelnika Kasumovića, očito zbog ličnih frustracija, iako je pod njenim vođenjem Dom zdravlja postao najjača ustanova primarne zdravstvene zaštite u ZE-DO kantonu i šire, što potvrđuje priznanje za Bonitetnu pouzdanost, koje je Domu zdravlja Zenica dodijeljeno od strane Poslovnih novina BiH, gdje je DZ Zenica pozicioniran na 2. mjestu po bonitetnom rastu od ukupno 170 ustanova primarne zdravstvene zaštite u BiH.

Gradonačelnik Kasumović je ovom gestom pokazao da je “evropska Zenica” za koju se, tobože, zalaže zapravo grad u kojem će profitirati samo njegovi srodnici, prijatelji i poslušnici, a da se ostali građani moraju držati po strani.

Neće biti iznenađenje ako gradonačelnik uskoro donese “dekret” da se sistematski pregledi za zaposlenike Gradske uprave ponovo moraju raditi u Domu zdravlja, a ne Kantonalnom zavodu za medicinu rada, što je na njegov zahtjev praktikovano posljednjih nekoliko godina, jer je dr. Kasumović, da se izrazimo sportskim žargonom, u zimskom prijelaznom roku promijenila direktorsku fotelju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.