Četvrtak, 23 Marta

Evropski zvaničnici ocijenili da je situacija s migrantima u BiH alarmantna

Situacija s migrantima u Bosni i Hercegovini je alarmantna. Više od 3.300 izbjeglica i migranata izgubit će pristup skloništu i uslugama u zemlji zbog skorog zatvaranja objekta u Lipi, koji je predstavljao privremeni smještaj.

Ovo se navodi u zajedničkom saopćenju za javnost Josepa Borrella, visokog predstavnika EU za sigurnosnu i vanjsku politiku, Ylve Johansson, evropske komesarke za unutarnje poslove, i Olivéra Várhelyija, komesara za susjedstvo i propširenje.

Evropski zvaničnici su pozvali bh. vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.

“Nadležne vlasti moraju sarađivati ​​i djelovati kako bi riješile potrebe svih izbjeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima” navodi se u saopćenju.EU nastavlja podržavati Bosnu i Hercegovinu i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, i u tom smislu je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u ovu svrhu.

“EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rješavanje ovog problema”, zaključili su u saopćenju.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.