Ponedjeljak, 6 Februara

Expreessen: Švedska će naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u

Švedska vlada planira naredne sedmice podnijeti molbu za članstvo u NATO-u, nakon što je susjedna Finska napravila ključne promjene u svojoj sigurnosnoj politici od Drugog svjetskog rata poslije ruske invazije na Ukrajinu, javile su dnevne novine Expressen u četvrtak.

Švedski parlament raspravljat će o sigurnosnoj situaciji u ponedjeljak i premijerka Magdalena Andersson potom će sazvati vanrednu sjednicu vlade na kojoj će biti donešena zvanična odluka o podnošenju molbe, piše Expressen, pozivajući se na neimenovane izvore.

Molba će nakon toga biti poslana direktno, pod pretpostavkom da se ništa neočekivano neće desiti, izjavili su izvori za Expressen.

Uveliko se očekuje da nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, Švedska i Finska zatraže veću sigurnost pridružujući se NATO-u i odustajući od višedecenijske vojne nesvrstanosti, a vladajući švedski Socijaldemokrati još raspravljaju da li da promjene politiku i podrže molbu. Stranka bi trebala donijeti odluku u nedjelju, prenosi Reuters.
Izvor: FENA