Četvrtak, 23 Marta

Fadil Novalić objasnio prijedlog zakona o porezu na nasljedstvo i poklon

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je danas na svom Facebook profilu detaljno objasnio prijedlog zakona o porezu na nasljedstvo i poklon.

Objašnjenje prenosimo u cijelosti.

– Porez na poklon i nasljedstvo je već decenijama regulisan kantonalnim zakonima.

Prijedlog federalnog zakona upravo predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo.

Porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona, a čak i ako postoji poresko oslobođenje po propisu kantona, porez se neće plaćati po zakonu Federacije BiH.

Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja. Najčešće su u kantonima najbliži srodnici (prvi nasljedni red, često i šire) oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, pa tako na primjer, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni porez, a ni federalni porez.

Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez.

Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominju u prijedlogu Zakona o porezu na dohodak Federacije BiH je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne plaća federalni porez – stoji u objašnjenu objavljenom na Facebook profilu Fadila Novalića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.