Srijeda, 7 Juna

FBiH: Novi pokušaj izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić, podržan je većinom glasova na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta prošlog četvrtka.

Uslijedit će javna rasprava i usaglašavanje, što po dosadašnjem iskustvu, može i potrajati.

Jedan od predlagača izmjena Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, delegat Doma naroda federalnog parlamenta, Ivo Tadić ističe da je očekivao da sama Vlada inicira izmjene. Podsjeća da su neki od kantona cijelo vrijeme bili u neravnopravnom položaju u odnosu na Kanton Sarajevo.

Ono zbog čega sam oprezan je da unutar Bošnjačkog korpusa ne postoji dovoljno volje za izmjene budući da većina zastupnika, odnosno predsjednika klubova političkih stranaka dolazi iz Sarajeva i oni ne žele ući u tu priču“, ukazuje Tadić.

Stoga je i jedina a suštinska predložena izmjena u odnosu na sadašnju legislativu bila brisanje stava koji govori o navedenom ponderu za Kanton Sarajevo. Naš sagovornik se nada ispravljanju dugogodišnje nepravde.

Krajnje je vrijeme da se raspodjela prihoda vrši na pravedniji način i omogući ravnomjeran razvoj Federacije BiH, konstatovali su u pisanom obraloženju Duvnjak, Ilić i Tadić.(Š.B.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.