Utorak, 28 Marta

FBiH: U protekla 24 sata registrirano 450 slučajeva COVID-19, prijavljena 4 smrtna ishoda

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12h) prijavljeni su rezultati testiranja 2.387 uzoraka, od kojih je 450 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Posavskom.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 851.353 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 150.072 osobe.U protekla 24h, u Federaciji BiH prijavljena su 4 smrtna ishoda u Kantonu Sarajevo, dok su 2 smrtna ishoda prijavljena retroaktivno. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 5.923.Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 23.09.2021. godine usvojila prijedlog Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva da se aktuelne mjere produže za još 14 dana. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, aNA OVOM LINKU možete naći aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ.Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaju se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.