Subota, 25 Marta

FOTO: Dan otvorenih vrata Aerokluba “Zenica”

Aeroklub “Zenica”, povodom 72 godine postojanja, organizovao je danas Dan otvorenih vrata, u parku na Kamberovića polju. Organizatori na ovaj način predstavljaju aktivnosti Kluba i žele privući buduće modelare. Ovaj klub koji je osnovan daleke ’48. zadržao je tradiciju druženja na otvorenom i privlačenja mladih naraštaja da uz učenje i zabavu, savladavaju vještine ove neobične sportsko-tehničke discipline. 

Na hiljade mladih ljubitelja tehike i vazduhoplovstva oblikovao je Aeroklub “Zenica” kroz generacije zeničkog aviomodelarstva. Nekada je zenički Aeroklub svoje modele testirao na većim poligonima, radeći tehnikama koje su do danas prevaziđene.

„Nekada smo na ovim livadama imali polje za letenje vezanih modela. Od toga smo odustali, jer je vrijeme pokazalo da to nije više toliko atraktivno i prešli smo na nove kategorije slobodno-letećih i radio-kontrolisanih modela, što je plod sadašnje tehnologije. Djeca su jako raspoložena i uporna, iako ovo nije jednostavan sport. To je miks koji omogućava natjecanje i izradu modela”, kaže senior, Murat Šarkinović.

„Radi se o specifičnom spoju sporta i tehnike. Mladi ovdje imaju mogućnost da spoznaju tehnike u realnoj upotrebi, da steknu ili prošire znanja iz vazduhoplovstva, da nauče o dinamici malih brzina”, pojašnjava predsjednik Aerokluba “Zenica”, Ferid Zilić.

Iako se radi o jednoj neobičnoj sportsko-tehničkoj disciplini koja u osnovi nije jednostavna, zahtijeva dosta truda i prethodno savladanih vještina, djeca su i danas dovoljno motivisana da bi svoj matični klub izvela iz okvira lokalne zabave i druženja.

Aeroklub trenutno broji 40-ak članova, u sekcijama seniori i podmladak, a do kraja godine planira organizovati F1N, međunarodno takmičenje u disciplini „klizači u dvorani”, koje bi trebalo da bude održano u Zenici.

Ferid Zilić,, predsjednik Aerokluba “Zenica”
Murat Šarkinović

Sanja Stević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.