Srijeda, 7 Juna

Fotografija blokiranog Beograda proglašena je “najmoćnijim” prikazom jučerašnjih protesta

Fotografija blokiranog mosta Gazela u Beogradu koju je jučer zabilježio Marko Risović bila je jedna od najdjeljenijih na društvenim mrežama, a proglašena je i “najmoćnijom” jer prikazuje razmjere protesta koji su jučer zahvatili susjednu Srbiju.Risović je fotografiju prvobitno podijelio na svom Instagram profilu uz opis “Beograd se probudio”, nakon čega se velikom brzinom proširila i na druge društvene mreže.

– Protest protiv ekološkog i političkog zagađenja okupio je beskrajnu masu ljudi koji trenutno zauzimaju područje mosta Gazela na autoputu – napisao je Risović u opisu.

Jedan od onih koji su podijelili upravo ovu fotografiju bio je i Novak Đoković, koji je objavom na Instagram storyu ukazao na važnost očuvanja zdravlja i pozvao na zaštitu prirode.

Na Instagram profilu Eko straže, neformalne grupa građana koji se u Srbiji bore za zaštitu životne sredine, podijelili su istu fotografiju uz opis: “Kraj jednog nakaradnog sistema je počeo, nezaustavljiva sila želje za normalnim životom je krenula”.

Korisnici društvenih mreža su Risovićevu fotografiju poistovijetili sa energijom mase koja je ustala u odbranu rijeka i obradive zemlje, što je uzrokovalo da postane viralna za kratko vrijeme.

Podsjećamo, protesti predstavljaju svojevrstan ekološki ustanak protiv otvaranja rudnika litija u zapadnoj Srbiji koji bi mogao dovesti do opasnog zagađenja vode u rijekama, ali i obradivog zemljišta.

U okviru protesta blokirane su glavne saobraćajnice u Beogradu, a dvosatno okupljanje organizovano je i u Novom Sadu, Nišu, Šapcu, Čačku, Novom Pazaru i drugim gradovima Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.