Utorak, 21 Marta

Francuska uvela policijski sat

Za oko 20 miliona Francuza od sinoć u 21.00 do ujutro u 6.00 važi policijski sat kao mjera vlade protiv epidemije koronavirusa.

Osobi koja krši pravila prijeti novčana kazna od 135 eura, a u slučaju ponavljanja prekršaja biće izrečena kazna do šest mjeseci zatvora i 3.750 eura.

Noćni karantin odnosi se na Pariz i njegovo šire područje, kao i za gradove Lion, Lil, Tuluz, Monpelje, Sent-Etjen, Marsej, Ruan i Grenobl.

Od ove mjere su izuzete osobe koje idu na posao, osobe koje imaju neki medicinski problem kao i one koji moraju u posjetu članu porodice kome je potrebna pomoć.

Za vrijeme policijskog sata, vlasnici kućnih ljubimaca će moći da izvedu svoje životinje na krug ne veći od jedan kilometar od mjesta stanovanja.

Tokom noćnog karatina, osobe koje izlaze moraće da imaju potvrdu o razlozima napuštanja doma. Ta potvrda može da bude na papiru ili na mobilnom telefonu.

Oko 12.000 policajaca i žandarma biće raspoređeno pored gradskih policijskih patrola kako bi se nadgledalo poštovanje policijskog sata.

Ta mjera će pogoditi ugostiteljstvo, kao i svijet kulture jer neće biti pozorišta, predstava i bioskopa uveče. Sve je prebačeno tokom dana.

Građani će moći da se kreću po zemlji, ali uveče svi moraju da budu u svom domu ili mjestu privremenog stanovanja.

Policijski čas će trajati četiri sedmice ali se predviđa nastavak do 1. decembra ukoliko ne bude poboljšana epidemiološka situacija.

U Francuskoj su u četvrtak i petak umrle 122 osobe od posljedica koronavirusa, a od početka epidemije 33.303. Dnevno bude zaraženo više od 20.000 ljudi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.