Srijeda, 7 Juna

Francuski ministar ”uznemiren zbog posebnih polica za halal prehrambene proizvode”

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin izjavio je da je ”uznemiren i šokiran zbog prisustva posebnih polica za halal prehrambene proizvode u marketima u toj zemlji”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Darmanin je za francusku televiziju “BFMTV” kazao da je to potpuno neprihvatljivo za francusko društvo.

  • U marketima ne bi trebale postojati police samo sa halal prehrambenim proizvodima – rekao je francuski ministar te dodao:
  • Vjerska okupljanja počinju upravo ovako. Kapitalizam također ima odgovornost u svemu tome – kazao je Darmanin.

Istakao je da treba dozvoliti da se karikature poslanika Muhammeda objavljuju u toj zemlji, te da se prikazuju na nastavi u školama.

Dodao je da društveni mediji igraju važnu ulogu u širenju terorizma i radikalizacije, napominjući da je samo u posljednje tri godine u Francuskoj zatvoreno 358 objekata, uključujući džamije, te protjerano 428 stranaca. Također je upozorio da bi u toj zemlji ponovo mogli biti izvedeni napadi.

U Francuskoj su posljednjih dana intenzivirani pritisci i racije na muslimanske nevladine organizacije i udruženja.

Darmanin je 19. oktobra izjavio da će mnoga udruženja i nevladine organizacije, te jedna džamija biti zatvoreni.

Podsjetimo, u četvrti Conflans-Sainte-Honorine u blizini Pariza 16. oktobra francuskom nastavniku Samuelu Patyju je odrubljena glava. Nastavniku je ispred njegove škole glavu odrubio 18-godišnjak kojeg je policija kasnije ubila. Nastavnik je učenicima na času nedavno pokazivao karikature poslanika Muhammeda na što su roditelji reagovali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.