Utorak, 21 Marta

FUAD KASUMOVIĆ: Kupio sam autobusku stanicu, Zenicatrans sada može u stečaj!?

ZENICA – U najkraćem, tako bi glasila njegova izjava kojom je najavio kupovinu autobuske stanice. Isti video, koji se šera putem društvene mreže kao nešto pozitivno, pogledajmo malo iz drugog ugla. Dakle, iz govora gradonačelnika Zenice kojeg su zabilježile kamere RTV Zenica na posljednjoj sjednici gradskoga vijeća može se zaključiti da ovo poduzeće uskoro ide u stečaj.

Naime, On je odlučio, kako kaže u tajnosti kupiti autobusku stanicu zato što ona donosi milion maraka godišnje a budući da je poduzeće u velikim problemima On se odlučio na takav korak “da se ne bi desilo da autobusna stanica ode u stečajnu masu”. Rekao je i da je ovo poduzeće došlo u ovakvu poziciju zbog nebrige prethodne vlasti, naravno izostavljajući mali detalj da je i on sam sudjelovao u istoj i dva desetljeća lobirao za nju.

Na isti način, u tajnosti On je odlučio kupiti i stadion “Papirna” da netko od kladioničara kad se dočepa para ne kupi ovaj objekt, iz čega se može zaključiti da je već spreman i na negativnu odluku o ustavnosti komunalnih taksi prema kojoj će Grad Zenica platiti kladionicama “odštetu” za nepravednu odluku o oporezivanju kladionica.

Brine za državnu imovinu. Lijepo priča, nema govora…. Sve pohvale za govor.

Ne ulazeći u opravdanost njegovih postupaka pitam se da li to gradonačelnik kao u slučaju “Konkursa za dodjelu lokacija na privremeno korištenje” kupuje autobusku stanicu Zenicatransa i objekt stadiona “Papirnu” na osnovu Odluke o komunalnom redu iz 2011.godine koja navodno tj. nezakonito, gradonačelniku daje ovlaštenja da gradskom imovinom raspolaže kao sa svojom privatnom.

Dakle, kao što sam ranije pisao Zakon o stečenim pravima FBiH i Zakon o principima lokalne samouprave FBiH jasno kažu da je upravljanje i raspolaganje imovinom Grada u nadležnosti Gradskog vijeća.

Do kada će gradski vijećnici, gradski pravobranioc, Tužilaštvo i organi gonjenja tolerirati nezakoniti rad Gradske uprave i čovjeka koji sebe naziva gradonačelnikom?

Ne znam zašto vijećnici nisu reagirali na ovu svojevrsnu najavu stečaja, ali se ipak nadam da griješim. Da nisam razumio njegovo obrazloženje i zakon koji pri tome krši. Ako sam pogrešno razumio, do mene je.

PS. Pa dobro, ako je gradonačelnik kupio autobusku stanicu, postavlja se pitanje i tko ju je prodao i na osnovu koje odluke? Da li je bila raspisana javna licitacija kao što se raspisuje u slučaju javnih nabavki i niz drugih pitanja o kojima će se netko morati izjasniti. Na slici vidimo da je imovina 1/1 Zenicatransova.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.