Utorak, 21 Marta

FUDO MARJANOVO: Nova većina Fuada Kasumovića iz dva pokušaja nije uspjela održati sjednicu!

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović tvrdi da je okupio novu većinu u ovom gradu, a mediji su objavili i međustranački sporazum kojeg su potpisali čelnici klubova SDP-a, Snage centra, SBB-a, Naše stranke te šest samostalnih vijećnika koji su nakon posljednjih lokalnih izbora promijenili stranački dres.

Uprkos optimističnoj najavi, jučer je sjednica odgađana dva puta. Prvi put je to učinjeno zbog nedostatka kvoruma, jer se u sali nisu pojavili vijećnici SDA i A-SDA, ali ni svi vijećnici nove većine, čije je članove ljutiti Kasumović zvao telefonom iz hola Gradskog vijeća. Drugi put na sjednicu nije došla predsjedavajuća Diana Bešić iz A-SDA, na koju se Kasumović okomio od prvog dana otkako je preuzela ovu funkciju, jer Bešić insistira na poštivanju procedura i ne dopušta nekadašnjem visokom zvaničniku SDA da od Gradskog vijeća pravi cirkus pred kamerama lokalne televizije, što je radio dok su ovim vijećem prve dvije godine mandata predsjedavali kadrovi DF-a i Naše stranke. Upornog Kasumovića na kraju je „ohladio“ dopredsjedavajući Jasmin Hodžić iz SBB-a, koji je odbio da predsjedava sjednicom, jer to ne bi bilo u skladu s poslovnikom Vijeća.

Neizvjesno je kada će i da li će međustranački sporazum uopće biti proveden u djelo, jer su i do sada sijevale varnice između Kasumovića i pojedinih vijećnika nove većine, posebno kada je u pitanju spašavanje NK “Čelik” te usvajanje regulacionih planova koji, javna je tajna, pogoduju građevinskim lobijima i ličnim interesima zeničkog gradonačelnika. Plan Kasumovića je da “Čelik” ugasi i formira novi klub, zbog čega je izgubio povjerenje hiljada navijača i simpatizera kluba koji će, ako i preživi, takmičenje od jeseni nastaviti u nižoj ligi, za što također krive Kasumovića i njegovog odbjeglog investitora iz Turske.

Otvoreno su se pojedini vijećnici nove većine, kao što je Meliha Salčinović iz Naše stranke, suprotstavljali usvajanju regulacionog plana po volji Kasumovića, tako da je teško očekivati da se ova vijećnica, koja bi trebala biti izabrana u Radno predsjedništvo, pospe pepelom i glasa za regulacioni plan. Puno se očekuje i od vatrenog “robijaša” Almira Babajića iz SDP-a, koji treba zamijeniti Dianu Bešić na mjestu predsjedavajuće, jer će Kasumović sigurno insistirati na planu koji nema podršku velikog broja njegovih glasača.

Stranka demokratske akcije, iako ostaje bez dvije pozicije u rukovodstvu Gradskog vijeća, ne gubi mnogo jer je Kasumović i protekle skoro četiri godine autokratski ignorisao zaključke i obaveze koje je donosila gradska skupština, a predsjedavajuća je ionako bila kadar A-SDA.

Najinteresantnije je, svakako, zbližavanje SBB-a i Kasumovića, koji su bili na “ratnoj nozi” do usvajanja budžeta krajem marta, kada je ova stranka okrenula leđa SDA-u jer je, kako su pojasnili, gradonačelnik tada prihvatio nekoliko amandmana kluba SBB-a. Novi manevar u zeničkom SBB-u objašnjavaju kao želju da se relaksiraju odnosi između Gradskog vijeća i gradonačelnika, međutim dobro upućeni izvori tvrde da je razlog za novo zbližavanje s Kasumovićem zapravo osveta, jer ih SDA nije uvela u vlast na nivou Zeničko-dobojskog kantona.

Izvor: Slobodna Bosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.