Utorak, 6 Juna

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom osuđuje poricanje holokausta

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom je većinom danas usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje poricanje holokausta i poziva na veće međunarodne napore u borbi protiv antisemitizma u cijelom svijetu.

Rezolucija, koju su predložili Izrael i Njemačka, osuđuje poricanje masovnog ubistva šest miliona Židova koji su neselektivno ubijeni pod njemačkim nacističkim režimom tokom Drugog svjetskog rata i rezolucija poziva i nacionalne države i društvene mreže da povećaju nastojanja u borbi protiv antisemitizma.

Iran je bio jedina nacija koja je izrazila protivljenje usvajanju ove rezolucije.

Govoreći prije glasanja, izraelski ambasador pri UN Gilad Erdan rekao je da se antisemitizam poput raka proširio diljem svijeta.

Rezolucija je usvojena na 80. godišnjicu održavanja Konferencije u Wannseu na kojoj su se visoki nacistički dužnosnici složili oko onoga što su nazvali “konačnim rješenjem židovskog pitanja”, odnosno o sustavnom masovnom istrebljenju evropskih Židova.

Odlukom Generalne skupštine UN-a Međunarodni dan sjećanja na holokaust se obilježava 27. januara, a što se odnosi na datum kada je sovjetska vojska oslobodila zloglasni koncentracijski logor Auschwitz.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.