Nedjelja, 29 Januara

Grad Zenica izgubio na Općinskom sudu, bivšim vijećnicima mora isplatiti preko 60 hiljada KM

Prije dvije godine, pred lokalne izbore, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je odlučio da vijećnicima ne isplati vijećničke paušale i naknade za period od februara do novembra 2020. godine, nakon čega je 12 vijećnika odlučilo da tuži Grad Zenicu. U tužbi su naveli da su obavljali funkciju vijećnika u Graskom vijeću Grada Zenica u mandatnom periodu od 2016. do 2020. godine, a na osnovu rezultata provedenih Lokalnih izbora 2016. godine.

Prošle sedmice, tačnije 20.5.2022. godine Općinski sud u Zenici donio je presudu u korist vijećnika i naložio Gradu Zenica da isplati ukupno preko 60 hiljada KM.

Na osnovu ove presude, odluka Fuada Kasumovića da ne isplati paušale i naknade je dodatno opteretila Budžet Grada Zenica, jer će sada vijećnicima Grad Zenica morati isplatiti i zakonske zatezne kamate, što nije ‘domaćinsko upravljanje Budžetom’, kako je često to govorio gradonačelnik Zenice.

Osim ovog spora, protiv Kasumovića je potvrđena optužnica i u toku je suđenje za aferu “Zenicatrans“, a uskoro će početi suđenje i zbog nepoštivanja odluke Gradskog vijeća Grada Zenica i Sporazuma sa NK Čelikom. Podsjećamo da je prošle sedmice Tužilaštvo ZDK pokrenulo i istragu istragu o regulacionim planovima grada Zenice.