Ponedjeljak, 27 Marta

Građani FBiH ipak još nekoliko dana moraju pričekati na jefitnije PCR testove

Iako je najavljeno da će od danas cijena komercijalnog PCR testa u Federaciji Bosne i Hercegovine biti snižena na 96 KM, umjesto dosadašnjih 140 KM, građani FBiH će još nekoliko dana morati još pričekati na jeftinije testove.

Kako nam je potvrdio dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović, u toku su procedure izmjene cjenovnika, te će jeftiniji komercijalni testovi biti dostupni nekad u toku ove sedmice. Da li je moguće da se cijene izmijene već danas ili sutra, Smajlović nije mogao sa sigurnošću odgovoriti.

Podsjetimo da se u Laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta obavljaju komercijalna PCR testiranja. Cijena komercijalnog PCR testa u početku je iznosila 200 KM, potom je snižena na 140 KM, a sada je najavljeno da će iznositi 96 KM.Zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH je na sjednici održanoj 4. decembra donio Odluku o izmjeni tarife zdravstvenih usluga u FBiH kazavši da njena primjena počinje 7. decembra, to jeste danas.

Ipak, iz Zavoda nam danas govore da ovlaštene ustanove koje provode komercijalna testiranja moraju same formirati i izmijeniti cjenovnike nakon njihove odluke, što vjerovatno usporava cijeli proces.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.