Srijeda, 7 Juna

Građani Zenice još nemaju grijanje, gradonačelnik Kasumović ponovo nije ispunio obećanje

Radijatori u Zenici još uvijek nisu topli iako je grijna sezona počela 1. oktobra. Iz godine u godinu gradonačelnik Fuad Kasumović građanima obećava novu toplanu, a njen rad je upitan i ove godine s obzirom da se najavljuje kombinovani rad starig i novih kotlova.

Kada je prije nekoliko dana Kasumović kazao da će građani Zenice imati grijanje, dodao je i da će se raditi o kombinovanom načinu grijanja, odnosno, da će građane grijati i stari i novi kotlovi. Grijna sezona, po odluci Gradskog vijeća, traje već 10 dana, a građane Zenice ne griju niti jedni kotlovi.

Opće je poznato da su stari kotlovi zadavali glavobolje Zeničanima svake zime s obzirom na to da bi s minusom redovno dolazilo do kvarova i obustave isporuke toplotne energije.

Medijima je prije pola godine Kasumović najavljivao da je toplana gotova, a u predizbornoj kampanji je poručio da će za mjesec dana biti u funkciji. Bez odgovora su i u kompaniji ArcelorMittal koji na brojne medijske upite nisu objasnili aktuelnu situaciju s grijanjem.

Iz Javnog preduzeća Grijanje Zenica, uprkos usvojenoj odluci vijeća da grijna sezona počinje 1. oktobra, su poručili da će ona početi 15. oktobra jer nema potrebe ranije, ali i da ne znaju ko bi finansirao troškove ako bi sezona počela 15 dana ranije.

Temperatura u Zenici danima je ispod deset stepeni Celzija, a tokom noći pada i ispod pet stepeni Celzija. Radijatori au hladni i u većini gradskih škola, a građani se griju konvektorima, grijalicama ili na neki drugi način.

Nova toplana je projekt kojim Kasumović već dvije grijne sezone građanima obećava sigurno i stabilno grijanje, iako je ovo jedini kapitalni projekt u njegova dva mandata, a u kojem je sudjelovao s ulogom od 20-posto.

Iako nikada nije objašnjeno građanima zbog čega se ide kombinovanim načinom ako je toplana završena, nezvanično, problem s novom toplanom je nastao onda kada je ustanovljeno da ne osigurava dovoljnu količinu toplotne energije za cijeli grad. Najavljenim kombinovanim sistemom grijanja nova toplana će biti alternativa starim kotlovima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.