Naslovnica Zenica Građani Zenice još nemaju grijanje, gradonačelnik Kasumović ponovo nije ispunio obećanje

Građani Zenice još nemaju grijanje, gradonačelnik Kasumović ponovo nije ispunio obećanje

Radijatori u Zenici još uvijek nisu topli iako je grijna sezona počela 1. oktobra. Iz godine u godinu gradonačelnik Fuad Kasumović građanima obećava novu toplanu, a njen rad je upitan i ove godine s obzirom da se najavljuje kombinovani rad starig i novih kotlova.

Kada je prije nekoliko dana Kasumović kazao da će građani Zenice imati grijanje, dodao je i da će se raditi o kombinovanom načinu grijanja, odnosno, da će građane grijati i stari i novi kotlovi. Grijna sezona, po odluci Gradskog vijeća, traje već 10 dana, a građane Zenice ne griju niti jedni kotlovi.

Opće je poznato da su stari kotlovi zadavali glavobolje Zeničanima svake zime s obzirom na to da bi s minusom redovno dolazilo do kvarova i obustave isporuke toplotne energije.

Medijima je prije pola godine Kasumović najavljivao da je toplana gotova, a u predizbornoj kampanji je poručio da će za mjesec dana biti u funkciji. Bez odgovora su i u kompaniji ArcelorMittal koji na brojne medijske upite nisu objasnili aktuelnu situaciju s grijanjem.

Iz Javnog preduzeća Grijanje Zenica, uprkos usvojenoj odluci vijeća da grijna sezona počinje 1. oktobra, su poručili da će ona početi 15. oktobra jer nema potrebe ranije, ali i da ne znaju ko bi finansirao troškove ako bi sezona počela 15 dana ranije.

Temperatura u Zenici danima je ispod deset stepeni Celzija, a tokom noći pada i ispod pet stepeni Celzija. Radijatori au hladni i u većini gradskih škola, a građani se griju konvektorima, grijalicama ili na neki drugi način.

Nova toplana je projekt kojim Kasumović već dvije grijne sezone građanima obećava sigurno i stabilno grijanje, iako je ovo jedini kapitalni projekt u njegova dva mandata, a u kojem je sudjelovao s ulogom od 20-posto.

Iako nikada nije objašnjeno građanima zbog čega se ide kombinovanim načinom ako je toplana završena, nezvanično, problem s novom toplanom je nastao onda kada je ustanovljeno da ne osigurava dovoljnu količinu toplotne energije za cijeli grad. Najavljenim kombinovanim sistemom grijanja nova toplana će biti alternativa starim kotlovima.

Najpopularnije

U zeničkom zatvoru otvorena šivaonica u kojoj će raditi stotinu zatvorenika

Zatvorenici Kazneno-popravnog zavoda Zenica dobili su novu šivaonu vrijednosti više 167.573 KM koju je finansirala turska razvojna agencija TIKA čime se otvorilo...

U BiH od 1. novembra obavezna zimska oprema u BiH

U periodu od 1. novembra ove godine do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i...

U Bosni i Hercegovini 816 novozaraženih koronom, preminulo 20 osoba

U posljednja 24 sata u BiH je potvrđeno 816 novih slučajeva koronavirusa, a zabilježeno je i 20 smrtnih ishoda, podaci su...

Mašinski fakultet nacionalni organizator Svjetske robotske olimpijade

Danas je na Mašinskom fakultetu u Zenici održana Svjetska robotska olimpijada. Mašinski fakultet, kao nacionalni organizator takmičenje je organizovao uz podršku...