Subota, 25 Marta

Gradonačelnik Zenice zloupotrijebio poziciju žene da se vakciniše preko reda

Dok mnogi zdravstveni radnici čekaju na red za prvu dozu vakcine protiv korona virusa, vakcinu je danas pred novinarima i kamerama primio zenički gradonačelnik Fuad Kasumović. Pohvalio se Kasumović da se dobro osjeća i da je svojim primjerom želio poručiti građanima da se svi moramo vakcinisati kako bi suzbili pandemiju.

I ništa tu ne bi bilo sporno da vakcina ima dovoljno i da je na red za vakcinaciju došla bilo koja od društvenih grupa kojoj on pripada. Zdravstveni radnici, pa ranjive grupe u koje spadaju osobe starije od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje, starije osobe i osobe koje imaju hronične bolesti, a koje imaju značajno veći rizik od razvijanja teških oblika bolesti i smrtnih ishoda, pa onda svi ostali. Upravo je to red koji je planom vakcinacije propisao Federalni zavod za javno zdravstvo. Taman da i pripada nekoj od ovih grupa, a pripada jedino grupi hroničnih bolesnika, oni još nisu došli na red za vakcinu.

Očigledno je da je nadaleko poznatog “doktora za marifetluke” preko reda za vakcinaciju progurala supruga Mersija koju je nedavno postavio za direktoricu Doma zdravlja. Progurala i možda oduzela šansu nekom iz ranjivih grupa da izbjegne zarazu ili čak najgori mogući ishod. Razlog više da je mogao sačekati vakcinaciju je što je, po vlastitom priznanju, prebolovao zarazu u toku izborne kampanje, mada više niko u to ne vjeruje. U strahu su, vidi se, kratke noge.

I umjesto da pogne glavu, svjestan da je akter prvorazrednog skandala, Kasumović se hvališe pred novinarima i kamerama. U normalnom društvu neko bi morao odgovarati, ali tamo gdje nam sudbinu kroji Kasumović sve je moguće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.