Subota, 25 Marta

Gradsko vijeće i gradonačelnik se čupaju od odgovornosti za neuspjeh u naplati komunalnih taksi

ZENICA – “Gradsko vijeće Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović uputili su zahtjev Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnom ministarstvu finansija i Poreznoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine da promptno pristupe rješavanju po žalbama pravnih lica iz grupe igara na sreću, podnesenih protiv prijava komunalne takse po Odluci o komunalnim taksama Grada Zenica”, piše na službenoj web stranici Grada Zenice.

Zašto?

Zato što se od momenta donošenja “Odluke o komunalnim taksama” ista ne naplaćuje jer pravna lica iz grupe igara na sreću smatraju da je taksa neustavna i nezakonita. Sada će po ustaljenoj praksi na društvenim mrežama krenuti hajka botova gradske administracije na Vladu Federacije, Federalnom ministarstvu financija i na kraju na Porezni ured Zenica etiketirajući ih kao “osovinu zla”. I sve to samo da bi skinuli odgovornost s gradonačelnika i Gradskog vijeća koje je na pritisak od strane gradonačelnika donijelo ovakvu suludu odluku.

Dakle, problem kod naplate komunalnih taksi nastaje kada općine ili gradovi predvide velike iznose ovim pravnim licima, pa odluke padnu na Ustavnom sudu FBiH. Općine se onda ponašaju kao da one nisu ni donijele takve odluku pa prepuštaju Poreznoj upravi da rješava probleme.

Pojednostavljeno, pale su sve komunalne takse koje su povećane samo za kladionice, ali ne i za ostale djelatnosti u lokalnoj zajednici. Do sad bi i najveći idiot shvatio. Samo ne i odgovorni u našem gradu.

Izvor: dnevno.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.