Subota, 1 Aprila

Grčka uvodi trosedmični lockdown kako bi spriječila kolaps zdravstvenog sistema

U Grčkoj je, zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom, drugi put proglašen karantin širom zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je trodnevnu blokadu u cijeloj zemlji počevši od subote, rekavši da se porast zaraze koronavirusom mora zaustaviti prije nego što zdravstveni sistem zemlje dođe pod “nepodnošljiv” pritisak.

Kako je kazao, vrtići i osnovne škole ostat će otvoreni tokom karantina koji će trajati do 30. novembra. Međutim, potvrdio je da će srednje škole i univerziteti održavati online nastavu.

Stanovnici će moći napustiti svoje domove samo iz određenih razloga kao što su posao, medicinski pregledi ili vježbanje i nakon što o tome obavijeste vlasti.

Maloprodajne radnje će biti zatvorene, ali ne i supermarketi i prodavnice hrane. Restorani će raditi samo uz dostavu.

Mitsotakis je rekao da je “još jednom odlučio poduzeti drastične mjere prije nego bude kasno” nakon što je vidio “agresivan porast slučajeva” u posljednjih pet dana.

U mnogim gradovima, uključujući glavni grad Atinu i Solun, trenutno se primjenjuje policijski sat, a restorani i kafići imaju samo dostavu.

U Grčkoj je u srijedu registrovano 2.646 novozaraženih, što je najveći broj od početka pandemije. Ukupno su registrovane 46.892 osobe pozitivne na koronavirus. Od posljedica zaraze preminule su 673 osobe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.